Dit is wanneer het te koud is om je hond uit te laten

Lifestyle door Anne-Fleur

Geen fan van koude en natte winterdagen? Grote kans dat jouw geliefde viervoeter dat ook niet is. Naar buiten gaan om te wandelen is voor je hond in deze tijd niet een favoriete bezigheid, maar goed, you gotta do what you gotta do. Helaas is een warme vacht niet genoeg om je hond tegen de kou te beschermen. Maar, wanneer is het nou eigenlijk te koud om je doggy uit te laten en hoe bescherm je je kleine vriend wél? 

Lees ook: Pas op: de kerstboom is giftig voor katten en honden

Dit is wanneer het te koud is om je hond uit te laten

Elke hond reageert anders op elke weersomstandigheid. De ene vindt spelen in de sneeuw heerlijk, terwijl de ander liever in de zon ligt te bakken. Omdat kleine honden lager aan de grond staan hebben zij sneller last van de kou. Middelgrote honden kunnen er weer iets beter tegen en grote honden al helemaal. Maar hoe zie je nu of je hond het té koud heeft om uitgelaten te worden? Een logische en normale reactie van je hond is hevig rillen en minder contact zoeken met jou of andere honden. Ademen gaat moeizamer en de hartslag wordt zwakker in het lichaam van je viervoeter wanneer hij of zij het eigenlijk veel te koud heeft. 

Bij deze temperaturen kan je hond onderkoeld raken:

  • Kleine hond: tussen acht en tien graden.
  • Middelgrote hond: tussen vijf en zeven graden.
  • Grote hond: vanaf temperaturen onder de vier graden. 

Zo bescherm je je hond tegen de kou

Als het buiten echt heel koud is, is het dus verstandiger om je hond minder vaak uit te laten. Maar ja, boodschap nummer één of twee moet toch een keer gebeuren... Koude temperaturen doen niet zoveel voor de pootjes van je hond, maar sneeuw, ijs en gestrooid zout wel. De voetzooltjes zijn erg kwetsbaar en moeten dan ook niet te lang buiten lopen in de kou. Als je dit onbeschermd doet, kunnen er scheurtjes en ontstekingen ontstaan in de pootjes, en dat willen we natuurlijk niet. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door je hond bijvoorbeeld hondenschoentjes te laten dragen (cute) of de voetjes in de smeren met voetzoolverzorging. 

In de kou en toch naar buiten

Heb je een kleine hond, is het dertig graden onder nul buiten en moet je huisdier toch écht even naar buiten? Grote kans dat je hond (en waarschijnlijk jij zelf ook) onderkoeld raakt. Je kunt ervoor kiezen om een dekje of jasje aan te schaffen zodat je hond zo min mogelijk last heeft van de kou. Dit hoeft niet per se, maar wedden dat je trouwe viervoeter je eeuwig dankbaar is?

Lees ook: Zo cute! Honden kunnen echt verliefd worden