Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Pas op: de kerstboom is giftig voor katten en honden

Het is bijna december en dus is het eindelijk zover. De kerstboom wordt weer opgetuigd en de decoraties worden door het huis gehangen. Als je een rondrennende viervoeter hebt, ben je als de dood dat die zo je mooie kerstboom sloopt. Maar wist je dat de kerstboom en andere decoraties andersom ook gevaarlijk zijn voor je kat of hond?

Lees ook: Zo zorg je dat je kat meer van je gaat houden

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Voor bijna iedereen is het huisdier een volwaardig lid van de familie. Juist daarom is het belangrijk om goed te weten hoe we ze het beste kunnen beschermen. Het is algemeen bekend dat chocolade enorm giftig is voor honden. Maar ook dennennaalden en kerststerren zijn giftig voor huisdieren.  Helaas blijft het niet daarbij, dus lees snel verder voor de gevaren.

Planten

Dennennaalden: dit is de allerbelangrijkste aangezien veel mensen nog een echte kerstboom in huis nemen. Bij een echte kerstboom vallen de naalden uit en ligt het vervolgens door het huis heen. Ook honden en katten vinden het leuk om met de kerstboom te spelen en likken vervolgens de naalden op. Maar de naalden zijn giftig en kunnen bij inname de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Let er ook op dat je de drinkbakken niet bij de kerstboom zet want dit kan het drinkwater vergiftigen.

Kerstster: deze welbekende plant schittert volop in december. Het brengt je gelijk in de kerststemming, maar let wel goed op met honden en katten. De melk van de kerstster is enorm giftig. Wanneer je viervoeter dit binnenkrijgt ontstaat er direct irritatie van het mondslijmvlies, waardoor er overmatig speeksel wordt aangemaakt ook wel speekselen genoemd, braken, diarree en in het ergste geval krijgen ze toevallen.

Maretak: Kiss me under the mistletoe, er is niets romantischer dan een maretak tijdens kerstmis. Maar let op! De maretak is heel giftig en kan bij inname zelfs dodelijk zijn voor huisdieren. Dus hang het op een plek waar huisdieren absoluut niet bij kunnen.

Hulst: De rode besjes van de hulst die de plant zo kerstig maken, heeft hetzelfde nadeel als de maretak. Dus ook weer hierbij goed opletten.

Taxus: Misschien niet een hele bekende naam maar de taxus wordt vaak gebruikt om kerststukjes en kransen van te maken. Dus grote kans dat deze plant een plekje in je huis krijgt. De naalden en zaden van de taxus zijn zeer giftig voor zowel dieren als mensen. Bij alleen al een kleine inname kan het al dodelijk zijn. De eerste symptomen zijn overmatig speeksel aanmaken, braken en trillen. Als dit gebeurt, breng je huisdier zo snel mogelijk naar de dierenarts want het kan een hartritmestoornissen veroorzaken.

Kerstroos & amaryllis: de kerstroos en de amaryllis zijn gelukkig niet zo gevaarlijk als de kerstster, maar het is vooral vervelend voor je huisdier. Bij inname irriteert het de slokdarm, dit zorgt voor klachten als braken en kwijlen.

Eten

Kerststol: de beroemde kersstol is gevaarlijk, hier zitten namelijk rozijnen in verwerkt. Rozijnen geven nierfalen en er is weinig bekend over de vergiftiging dus pas op!

Botjes: er wordt vaak gevogelte gegeten tijdens kerst en de botjes die overblijven worden dan aan de hond of kat gegeven als aardig gebaar. Maar de botjes kunnen verstoppingen geven en deze moeten dan operatief verwijderd worden.

Rollade-netje: net zoals met kinderen moet je met dieren ook op veel dingen letten. Zo ook zelfs op het rollade-netje, het heeft namelijk een heerlijke geur en smaak. Reden genoeg voor de huisdieren om erop te azen. Maar als het netje vast komt te zitten moet ook deze operatief verwijderd worden.

Decoratie

Kerstballen: voor de meeste dieren en vooral katten zijn die mooie glimmende ballen een feestje mee te spelen. De dieren zien deze aan als een normale bal en bijten de bal stuk. Als je er niet (snel genoeg) bij bent, kunnen ze het glas binnenkrijgen. De scherpe scherven kunnen de bek en het maag-darmstelstel beschadigen. Het is verstandiger om plastic ballen te nemen. Of, als je écht glazen ballen wilt: maak ze héél goed vast met een ijzeren haakje en hang onderin de boom plastic ballen. De boom op een krukje plaatsen is ook een optie.

Engelenhaar & lametta: de mooie glimmende slierten die veel worden gebruikt in de kerstboom en kerststukjes. Veel katten zijn allergisch voor engelenhaar. Dit kan zorgen voor verschillende allergische reacties zoals verdikkingen op lichaam en kop. Het kan een zwelling in de keel veroorzaken waardoor je huisdier kan stikken. Dieren spelen graag met lametta maar deze zijn behoorlijk scherp voor de bek van huisdieren. Ook veroorzaakt het verstoppingen.

Safety First

Zo, dat zijn de gevaren van kerstdecoraties voor huisdieren. Het is een behoorlijke lijst maar toch goed om altijd even in je achterhoofd te houden. Want alleen het idee al om je trouwe viervoeter door pijn te zien gaan of nog erger overlijden, we krijgen er kriebels van. Zoals we al zeiden: een ongeluk zit in een klein hoekje. Let goed op je huisdieren en geniet vooral van de feestdagen.

via GIPHY

Lees ook: Zo cute! Honden kunnen echt verliefd worden