Jade (31) belandde op de spoedeisende hulp door IVF

Psyche & spiritualiteit door Laura

Niet bij elk stel met een kinderwens is het de eerste keer raak. Jade Devenish kan erover meepraten. De 31-jarige stewardess en haar vriend Ian uit het Engelse Dorset probeerden maanden tevergeefs om zwanger te raken. Na de zoveelste negatieve zwangerschapstest besloten ze IVF te proberen. Helaas ging dat twee keer (bijna) mis...

Foto ter illustratie

Ontwetend

De stewardess en haar partner Ian, een professionele bokser, brachten de volgende maanden door met vruchtbaarheidstests - maar na een paar valse alarmen, was er geen verklaring voor hun strijd. "Zoveel mensen hebben vruchtbaarheidsproblemen, en veel van hen komen er nooit achter waarom," vertelde Jade aan The Mirror. Nadat de dokters hun twijfels hadden bij de situatie van Jade en Ian, werd hen een IVF-behandeling aangeboden via de National Health Service. Maar Jade geeft toe dat ze er nauwelijks iets vanaf wist.

"Ik had geen idee hoe IVF werkte. Ik dacht eigenlijk dat het betekende dat je de baby van iemand anders kreeg, zo onwetend was ik," zei ze. Sommige van hun naaste familieleden waren ook verbijsterd over het concept.

"Een van onze familieleden zei: 'Oh, jullie krijgen een reageerbuisbaby!'", herinnert ze zich. "We lachen er nu om, omdat er zo weinig begrip was voor hoe het werkte."

Stemmingswisselingen

Nadat ze kreeg uitgelegd hoe IVF wel werkte, ging Jade ervan uit dat ze wist wat haar te wachten stond - maar onderweg kwam ze voor een paar onaangename verrassingen te staan. "Toen mijn medicijnen kwamen om mijn eicellen te stimuleren, wist ik niet dat ik mezelf moest injecteren. Ik dacht dat ik gewoon wat pillen moest slikken," herinnert ze zich.

Toen Jade zichzelf elke dag hormonen injecteerde, kreeg ze last van oncontroleerbare stemmingswisselingen. "Ik voelde me er vreselijk door. Ik was helemaal van slag. Niemand waarschuwde me daarvoor," zei ze. "Het ene moment lachte ik hysterisch en het volgende moment schreeuwde en huilde ik oncontroleerbaar."

Milkshake gooien

Ze herinnerde zich een angstaanjagend incident terwijl ze reed met Ian en haar schoonmoeder in de auto. "Ik gaf links aan om van rijbaan te veranderen, en een of andere idioot in een busje begon naar me te piepen," zei ze. Terwijl ze chips en een milkshake van McDonald's at terwijl de chauffeur haar uitschold, zette Jade de auto aan de kant en pakte haar milkshakebeker. "Ik stapte uit mijn auto en liep over de weg naar het raam van zijn busje. Ik schreeuwde en huilde alleen maar. Toen ik naar hem toe liep begon hij zijn raam open te draaien. Toen lanceerde ik de milkshake tegen het raam. Plotseling stopte ik en dacht: 'Oh mijn God, wat gebeurt er met me'?"

Terwijl ze zich omdraaide om haar verbijsterde partner en schoonmoeder in de auto te zien, kalmeerde Ian haar en nam het stuur over om naar huis te rijden. "Hij bleef bij me zitten en knuffelde me terwijl ik 20 minuten lang huilde. Niemand bereidde me voor om me zo te voelen," vertelt ze.

Tweede IVF-poging

Jammer genoeg was de eerste IVF-poging van Jade en Ian geen succes, dus probeerden ze het zo snel mogelijk opnieuw. Nadat ze meer embryo's hadden geïmplanteerd, moest Jade twee weken lang pijnlijk wachten op een bloedtest om te zien of de transfer succesvol was geweest.

"Ik werd wakker op de dag van de test en voelde me zo down. Ik wilde niet uit bed komen," zei ze. "Ian was op Tenerife op een tour dus ik was alleen. Ik belde mijn vriendin in tranen op en zei dat ik de test niet wilde doen. Toen herinnerde Jade zich dat ze een goedkope zwangerschapstest in haar tas had die ze een paar dagen eerder in een budgetwinkel had gekocht. Terwijl ze uit bed kwam, ging ze naar de badkamer om de test te doen. En toen ze het resultaat zag, was ze stomverbaasd.

Ze stuurde een foto van de test naar haar vriendin en belde haar terug. "Ze huilde aan de telefoon en zei: 'Schat, je bent zwanger'," zei Jade. Daarna belde Jade Ian om hem het goede nieuws te vertellen. "Zijn vader was bij hem en ik kon hem aan de telefoon horen zeggen: 'Ga door, mijn zoon'," lachte ze. Negen maanden later beviel Jade van haar dochter, Layla-Rae, die gelukkig en gezond aankwam.

"Ze was perfect en meer dan genoeg, maar we wisten al snel dat we voor een tweede baby wilden gaan", zei ze.

Baby twee

De tweede IVF-cyclus kostte Jade en Ian 6.000 pond en in januari van dit jaar besloten ze het opnieuw te proberen. Deze keer was Jade voorbereid op de stemmingswisselingen en de injecties - maar er waren meer bijwerkingen in het vooruitzicht. Nadat haar eicellen waren geoogst, werd bij Jade het ovariële hyperstimulatiesyndroom vastgesteld, ook wel OHSS genoemd. Deze aandoening veroorzaakt de vorming van te veel eicellen in de eierstokken, waardoor deze opzwellen. In ernstige gevallen kan het fataal zijn. 

"Ik was echt opgezwollen. Als ik liep, kon ik een trilling in mijn eierstokken voelen. Ik ging voor mijn eicelverzameling en had een warmwaterkruik op mijn buik. "Toen ik de kliniek binnenliep, zat ik voorovergebogen van de pijn. Jade werd onder narcose gebracht voordat haar eicellen werden verzameld, en werd naar huis gestuurd zodra de procedure was voltooid.

"Toen ik thuiskwam en de verdoving uitgewerkt was, was ik aan bed gekluisterd. Ik kon gewoon niet lopen, het was echt erg," zei ze. "Ik liet Ian me naar de badkamer brengen zodat ik kon uitzieken. Hij droeg me letterlijk omdat ik zoveel pijn had." Jade bracht de nacht hangend boven het toilet door, niet in staat om te spreken of te lopen van de pijn.

De volgende dag bracht ze zichzelf naar de spoedeisende hulp, waar ze 's nachts werd opgenomen. Na een paar dagen behandeling mocht ze eindelijk naar huis, naar Ian en Layla-Rae, nu drie en een half.

Na haar beproeving besloot Jade om niet door te gaan met haar volgende embryotransplantatie en in plaats daarvan te wachten tot haar lichaam was genezen.

"Als mij dit de eerste keer was overkomen, had ik aangedrongen op een zo snel mogelijke terugplaatsing. Maar deze keer luister ik naar mijn lichaam," zei ze.

jade devenish