Over narcisme: Liefhebben na een relatie met een narcist

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Als je uit een destructieve relatie komt waarin narcistisch misbruik plaatsvond, is het vaak lastig om daarna weer een nieuwe relatie aan te gaan. Er komen onzekerheden en angsten naar boven, waarvan je misschien wel dacht dat je deze al had overwonnen. Realiseer je dat het heel logisch is dat je bang bent geworden voor de liefde. Dit hoeft overigens niet voor iedereen die uit zo’n relatie komt te gelden, maar het komt vaak voor.  

liefhebben narcist

Daarnaast heb je waarschijnlijk dusdanig veel zelfstudie en coaching met en voor jezelf verricht, dat je duidelijke en gezonde grenzen hebt leren stellen, je weer voldoende in contact staat met jezelf en geleerd hebt om van jezelf te houden en een gezonde dosis eigenwaarde hebt ontwikkeld. Hierdoor kan het zo zijn dat je voorlopig even geen behoefte hebt aan een nieuwe relatie en dat de relatie die je hebt ontwikkeld met jezelf, je prima bevalt.

De vraag is alleen, sta je nog wel open voor een ander, of sta je alleen nog open voor jezelf? 

Hiermee bedoel ik het volgende; Op het moment dat er weer iemand in je leven verschijnt die je meer dan leuk vindt, kan het zo zijn dat je bewust of onbewust allerlei beschermings- en afweermechanismen in gaat zetten, om op die manier deze dame of heer op afstand te houden. Want stel dat er echte liefde in het spel is.. De angst om opnieuw gekwetst te worden is vaak zo groot, dat je in eerste instantie heel vaak ziet dat mensen er wat luchtige relaties op na houden of helemaal niemand. Dit is ook prima. Deze manier van zelfbescherming is bedoeld om eerst weer zelf op orde te komen en vanuit je eigen kwetsbaarheid weer in je eigen kracht te komen. Besef je alleen dat die kwetsbaarheid ook hoort bij liefhebben in een gezonde relatie.

En dat is juist datgene wat je niet meer gewend bent. Want hoe ziet zo’n gezonde relatie er ook alweer uit en wat moet jij dan wel of niet doen of juist laten?

Het kan zo zijn dat je gaat twijfelen of datgene wat je voelt, wel echte liefde is en je ook twijfelt aan de oprechtheid van de ander. Als je appjes of mails binnenkrijgt van de ander, het je benauwt, je je er ongemakkelijk bij voelt en die ander eigenlijk helemaal niet zo dichtbij wilt laten komen. 

En logisch, dit is de eerste keer dat iemand weer serieus dichtbij komt en dus ook dichtbij je hart en de laatste keer was op z'n zachtst gezegd, een pijnlijke ervaring.. Dit is dan ook beangstigend en kan zelfs pijn doen en ongemakkelijk zijn. 

Je kunt en durft niet onvoorwaardelijk lief te hebben als je je verleden niet hebt verwerkt en achter je hebt kunnen laten. Een innerlijke overtuiging die is ontstaan na destructieve relaties kan zijn: Wanneer ik mijzelf open en kwetsbaar opstel, mijn angsten en onzekerheid durf te tonen en liefde geef, word ik misbruikt, gemanipuleerd en bedrogen. 

En deze is zo geconditioneerd, omdat dit zich heeft afgespeeld in je verleden! En juist dat is zo pijnlijk, op het moment dat je het meest kwetsbaar durfde te zijn, heeft iemand er misbruik van gemaakt. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om hier bij stil te staan en dit te verwerken, zodat je in een nieuwe serieuze relatie je hart opnieuw durft te geven, zonder bang te zijn om bedrogen, misbruikt of gekwetst te worden. Tuurlijk heeft de andere partij hier ook zijn aandeel in, maar het gaat me nu even om jou. 

Om narcistische voeding van echte liefde bij de ander te onderscheiden, is het dus ook heel belangrijk dat je hier voor jezelf aan gewerkt hebt en kennis hebt opgedaan. En als je potentiële nieuwe partner oprecht authentiek en liefdevol is, kan er een prachtige relatie ontstaan!

 

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl,

Charlotte schreef eerder onder andere:

Van narcistische ouder naar narcistische relatie
Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?
Tips voor omgang met een narcist
Codependentie en narcisme