8 handige hacks om thuis te overleven zonder airco

Wonen door Jeanine

Hoewel op veel plekken het kwik nog niet boven de dertig stijgt, kan het toch al knap warm worden. Voor mensen die op zolder slapen of in een huis met veel ramen wonen, is het al afzien als het meer dan tweeëntwintig graden wordt. Een airco is dan een hele verademing, maar helaas heeft niet iedereen die luxe. De meeste mensen hebben wel een ventilator, maar misschien is die van jou net kapotgegaan of heb je er simpelweg geen. Met deze tips wordt het een stuk beter uit te houden in huis.

Lees ook: Kleding tijdens warm weer: dit is wat je wel en niet moet doen

1. Houd het huis koel

Zorg ervoor dat overdag alles potdicht zit om de warmte buiten te houden. Doe ramen, gordijnen en jaloezieën dicht en houd deuren gesloten. ‘Even luchten’ terwijl het buiten dertig graden is, heeft namelijk echt geen zin. Doe dat het liefst ‘s nachts pas, zodat de frisse buitenlucht je huis kan afkoelen.

2. Houd de zon buiten

Je kunt ook ervoor kiezen om in de zomer je donkere gordijnen te vervangen voor een lichte variant. Zwarte gordijnen houden de warmte vast, terwijl lichte gordijnen het tegenovergestelde doen. Of kies voor een speciale laag op je ramen om de zon tegen te houden.

3. Koel jezelf af

Ken je de truc nog om je polsen onder de koude kraan te houden? Dat werkt goed en kun je ook doen met washandjes of zakdoeken. Maak ze goed kat en nat en leg ze op de binnenkant van je pols. Het werkt ook goed als je ze in je lies legt, onder je oksel of in je nek. Hier liggen je bloedvaten erg dicht tegen de huid, waardoor je sneller afkoelt. Toe aan meer verkoeling? Zet dan de koude kraan op je haren, want daardoor gaat je lichaamstemperatuur naar beneden.

4. Eet koud

Waarschijnlijk is voor een fornuis staan wel het laatste waar je zin in hebt op een hete dag. Daarnaast geven je fornuis en oven ook vele warmte af, welke vervolgens blijft hangen. Kies daarom voor koude gerechten, zoals een verfrissende (macaroni)salade.

5. Gebruik zo min mogelijk apparaten

Andere elektrische apparaten, zoals je televisie en strijkbout, geven ook warmte af. Gebruik op een zomerse dag daarom zo min mogelijk elektrische apparaten.

6. Drink veel water

Vrij voor de hand liggend als het warm is, maar het helpt enorm. Je lichaam heeft het zwaar te verduren en zweten is een must, waardoor je veel vocht verliest. Vergeet dus niet om dit goed aan te vullen.

7. Draag losse, luchtige kleding

Natuurlijk zijn je cozy shorts heel fijn om aan te hebben, maar sommige kledingstukken kun je beter in de kast laten hangen. Draag kleren die ademen, losjes zijn en luchtig zitten door de materialen. Katoen bijvoorbeeld, of een linnen jurkje.

8. Bonus tip: de plaats van je ventilator

Ben je gezegend met een ventilator? Zet ‘m dan op een goede plek neer. Overdag kun je ‘m op jezelf richten, met eventueel een flesje bevroren water of een bak ijsklontjes ervoor. De lucht wordt daardoor nog kouder. Zet ‘m ‘s avonds, wanneer je alles opengooit, zo dat de warme lucht naar buiten wordt geblazen.

Lees ook: Schurende bovenbenen? Deze tips werken het allerbeste