Vagina op slot: wat te doen bij vaginisme?

Intiem door Laura

Veel vrouwen hebben wel eens pijn tussen de lakens, 20 procent om precies te zijn. De meestvoorkomende reden is dat ze niet opgewonden genoeg zijn en daardoor penetratie pijnlijk is. Wat nou als het zo pijnlijk is dat penetratie onmogelijk is? Zelfs een vinger of tampon naar binnen brengen is ondenkbaar. Dan spreek je van vaginisme.

vaginisme

Lees ook: Zoentips waardoor zoenen nog lekkerder wordt

Wat is vaginisme?

Je spreekt van vaginisme als het inbrengen van een penis, tampon, vinger of zelfs wattenstaafje in de vagina onmogelijk is. De bekkenbodemspieren rondom de vagina zijn erg sterk, waardoor je vagina als het ware op slot zit. Zelfs de gedachte dat er iets in de vagina wordt gebracht, kan voor een vaginistische reactie zorgen. Wel kan vaginisme zich per persoon verschillend uiten. De een kan wel een tampon inbrengen. Terwijl de ander met ernstige vaginisme niet eens een wattenstaafje kan inbrengen.

Primair en secundair vaginisme

Er bestaan twee sooren vaginisme: primair en secundair. Als je vanaf jongs af aan last hebt, spreek je van primair vaginisme. Bij secundair vaginisme zijn de vaginistische reacties later ontstaan. Tampon inbrengen of penetratieseks was eerder wel mogelijk.

Oplossingen bij vaginisme

Vaginisme is niet op te lossen met ademhalingsoefeningen, lang voorspel of glijmiddel. Het vergt meer tijd en energie. Als je (vermoedt dat je) vaginisme hebt, ga dan altijd naar een specialist voor informatie en behandeling.

Kegeloefeningen

Bij vaginisme zijn de bekkenbodemspieren overactief. Met behulp van oefeningen kun je de spieren trainen om meer te ontspannen. Een bekkenbodemtherapeut kan met jou een behandelplan opstellen waarin bijvoorbeeld onderstaande oefeningen in voor komen.

1. Span de bekkenbodemspier tot tien seconden zo hard mogelijk aan. Laat dan enkele seconden los. Herhaal dit enkele keren.

2. Duw de bekkenbodemspier tot tien seconden helemaal naar beneden (alsof je hard wilt plassen). Laat dan enkele seconden los. Herhaal dit weer.

Botox

Wist je dat botox ook helpt om van je vaginisme af te komen? Botox vermindert namelijk de samentrekking van spieren. Dat helpt bij een fronsrimpel, maar ook bij overactieve bekkenbodemspieren. Bij deze behandeling wordt er – onder verdoving – een beetje botox ingespoten. Daarna wordt je vagina opgerekt.

Penetratietraining

Met penetratietraining leer je de vaginaspieren te wennen aan objecten. Er zijn speciale setjes met zogeheten dilatoren met oplopende formaten. Je begint met de kleinste in te brengen. Dit doet je enkele keren per week en zo werk je naar een iets grotere dilator. Probeer dit niet op eigen houtje, maar bespreek het gebruiken van dilatoren met je huisarts of specialist.

 

Lees ook: 60 date ideeën voor elk seizoen