Zo weet je of een moedervlek gevaarlijk is of niet

Lichaam door Jeanine

De een heeft er slechts een paar, de ander zit er vol mee. Iedereen heeft wel een paar moedervlekken. De meeste zijn klein, maar sommige zijn groot genoeg dat je ze echt kunt voelen. Het is wel belangrijk om ze in de gaten te houden, maar hoe weet je of je met een moedervlek naar de huisarts moet?

Lees ook: Dit zegt jouw puistjeszone over jou

Moedervlekken

Het zijn cellen in kleine groepjes die pigment produceren: moedervlekken. De kleur van zo’n moedervlek is afhankelijk van de hoeveelheid pigment. Ze verschijnen naarmate je ouder wordt op je huid. Sterker nog: tot ongeveer je 35e (!) kun je er nog nieuwe bij krijgen. Het zit grotendeels wel in de familie hoeveel je er uiteindelijk zult krijgen. Iedereen heeft ze dus, maar hoe gevaarlijk zijn ze?

Waar moet je op letten?

Huidkanker komt vaak voor en je wilt dus wel oplettend zijn. Veel moedervlekken hebben betekent niet direct dat je een grotere kans hebt op huidkanker. Een bestaande moedervlek die verandert in huidkanker komt ook niet heel vaak voor, maar je wilt liever het zekere voor het onzekere nemen. Want hoewel het normaal is om er een paar nieuwe bij te krijgen, kan een nieuwe moedervlek ook huidkanker zijn, aldus huisarts Edwin de Vaal. Het is dus heel belangrijk om je huid goed in de gaten te houden. Let op of een moedervlek groeit, van kleur verandert of een onregelmatige vorm krijgt. Komt er steeds weer een korstje op, bloedt de vlek of jeukt hij? Maak dan ook een afspraak met je huisarts. Hij of zij zal de moedervlek(ken) onder de loep nemen en, indien nodig, actie ondernemen.

Zonnen

We zeggen het niet voor niets zo vaak: gebruik een goede zonnebrand met een hoge beschermingsfactor en ga niet té vaak de zon in. De Vaal geeft aan dat je de huid waar de zon het vaakst op schijnt, goed in de gaten moet houden. Dat zijn volgens de huisarts dus je schouders, bovenkant van je handen, oren, neus, nek en het hoofd als je kalend bent. Goed insmeren dus!

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Lees ook: 5 manieren om (veilig) extra bruin te worden