Zoveel bespaar je op tampons en maandverband als je een menstruatiecup gebruikt

Lichaam door Chloe

De menstruatiecup heeft veel voordelen, zoals de milieuvriendelijkheid van de cup. Maar niet alleen het milieu heeft er profijt van, maar ook jouw portemonnee haalt er zijn voordelen uit. Je bespaart namelijk nogal wat als je nooit meer tampons of maandverband hoeft aan te schaffen en dit is hoeveel. 

menstruatiecupLees ook: Hoe reizen je menstruatie kan beïnvloeden

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup gebruik je, zoals de naam al zegt, tijdens je menstruatie. Het cupje breng je net als een tampon in en vangt als het ware het bloed op wat je tijdens je maandelijkse periode verliest. Toch is dit niet met een tampon te vergelijken. Een tampon absorbeert het bloed en vervang je regelmatig. De menstruatiecups daarentegen zijn herbruikbaar. Je leegt de cup in het toilet, even grondig wassen en je kan hem zo weer inbrengen!

Voordelen van een menstruatiecup

Aangezien de menstruatiecup dus herbruikbaar is, is het ook een stuk milieuvriendelijker. Ook kan je het een stuk langer dragen dan een tampon of maandverband. Zo'n opvangbakje kan je wel 12 uur lang laten zitten, mits je niet hevig ongesteld bent natuurlijk. Daarbij is het ook niet mogelijk om door te lekken en bespaart het dus voor velen van ons een hoop ongemakkelijke momenten en is het ook een stuk hygiënischer. En best of all: het is veel voordeliger dan tampons of maandverband.

Dit bespaar je

Nou zijn menstruatiecups er in verschillende prijsklassen, maar gemiddeld ben je er zo’n €25,- aan kwijt. In vergelijking met een pakje tampons lijkt dit veel, maar met één cup kan je makkelijk tien jaar voort. Als je ongesteld bent geef je per maand zo’n €3,50 uit aan tampons of maandverband. Als je dit tien jaar lang doet zit je dus al op €420,-. Niet niks dus. Met een menstruatiecup bespaar je dus zo’n €395,- in die tien jaar. En zeg nou zelf, er zijn wel leukere dingen om dit geld aan uit te geven dan de maandelijkse ongesteldheid.

via GIPHY

Beeld: iStock

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn