Dit zegt jouw puistjeszone over jou

Gezicht door Jeanine

Een knoeperd op je kin, een hele verzameling op je voorhoofd: iedereen heeft wel eens last van puistjes. Krijg jij ze regelmatig op dezelfde plek? Dat kan een bepaalde reden hebben. Er zijn maar liefst veertien (!) zones waar je regelmatig puistjes kunt krijgen. Dit zijn ze.

Lees ook: Waarom skin icing goed voor je huid is

Zone 1 en 3 – Voorhoofd

Verschijnen puistjes standaard op jouw voorhoofd? Dan wordt het tijd om je huid beter te reinigen. Deze zones hebben te maken met je spijsvertering en je blaas, dus meer water drinken zou kunnen helpen. Gebruik je bepaalde haarproducten of is je haar erg vet? Ook dat kan ervoor zorgen dat je puistjes krijgt.

Zone 2 – Ogen

Het is een gekke plek, maar je merkt het direct als je een puistje hebt tussen je ogen. Deze zone heeft te maken met je lever. Laat alcohol en vet eten dus een tijdje staan en probeer ’s avonds niet te laat meer te eten.

Zone 4 en 10 – Oren

Drink je veel alcohol, koffie of thee? Daar kunnen je nieren last van hebben. Vervang de drie drankjes door water of thee zonder theïne. Het kan ook zijn dat je shampoo achter je oren beter weg moet spoelen.

Zone 5 en 9 – Wangen

Gebruik je synthetische make-up? Dan kunnen je poriën daar verstopt van raken. Vervang je make-up of reinig in ieder geval je huid heel goed, zowel ’s ochtends of ’s avonds. Rook je en heb je standaard puistjes op je wangen? Deze zones hebben te maken met je holtes en je longen, dus dat kan goed kloppen.

Zone 6 en 8 – Wallen, kringen, gerstekorrels of lijnen

Een make-up remover voor je ogen op oliebasis kan hier de boosdoener zijn. Drink meer water op een dag en probeer genoeg te slapen, dat kan helpen om wallen en donkere kringen onder je ogen te verzachten.

Zone 7 – Neus

Heb jij vaak last van puistjes op je neus of een rode tip? Ga dan eens langs bij je huisarts om je bloeddruk te laten controleren.

Zone 11, 12 en 13 – Kin

Die vervelende puistjes op je kaaklijn komen door spanning en stress. Een beetje ontspanning kan dus geen kwaad! Zitten de onzuiverheden bij jou meestal op je kin en gebruik je anticonceptie? Dan zou de oorzaak daar kunnen liggen. Puistjes op je kin duiden vaak op problemen met je hormonen. Zitten ze echt in het midden van je kin? Dan kan het helpen om wat minder bewerkt voedsel te eten of op te letten door welk voedsel je uitbreekt.

Zone 14 – Nek

Net als bij de kaaklijn draait het hier allemaal om stress en spanning. Merk je dat je veel puistjes hebt in je nek? Dan geeft je lichaam het eigenlijk zelf al aan. Probeer het wat rustiger aan te doen.

Beeld: iStock

Lees ook: Aha! Daarom vind je het zo heerlijk om de puisten van je vriend(in) uit te knijpen