Waarom het luikje van het vliegtuigraam altijd open moet tijdens het opstijgen en landen

Reizen door Sanne

Ben jij iemand die het luikje van het vliegtuigraam het liefst meteen naar beneden schuift? Of je dat nou doet omdat je graag wil slapen of omdat je doodangsten uitstaat bij het opstijgen en landen, de stewardess zal je altijd weer vragen om het luikje open te houden bij het opstijgen en landen. Maar waarom eigenlijk?

luikje vliegtuigraam open

Lees ook: Aha! Dus dit betekenen sommige emojis écht

Safety first

Als je denkt dat de luikjes van de vliegtuigramen open moeten bij het opstijgen en landen vanwege het mooie uitzicht, dan heb je het mis. De luikjes moeten namelijk open voor je eigen veiligheid. Mocht er iets gebeuren tijdens het opstijgen of landen, dan zijn jouw ogen (maar ook zeker die van het vliegtuigpersoneel) alvast gewend aan de duisternis of het daglicht (ligt er natuurlijk aan of je in ’s nachts of overdag vliegt). Hierdoor ben je sneller in staat om te reageren wanneer er iets gebeurt. Daarom gaan ook altijd de lichten van de cabine uit. Maar dit is niet de enige reden.

Evacuatie

Wanneer de luikjes open zijn, kan de bemanning van het vliegtuig in één oogopslag zien of er iets mis is met de vleugels of de motoren van het vliegtuig. Hierdoor weet de bemanning van het vliegtuig ook meteen aan welke kant van het vliegtuig en via welke nooduitgang de passagiers het vliegtuig veilig kunnen verlaten. Stel je eens voor dat ze je eerst nog moeten vragen of je even het luikje omhoog kunt doen. Dat kun je in een noodsituatie er niet bij hebben. Dus wanneer je na al die tijd weer eens het vliegtuig pakt, houd je het luikje van het vliegtuigraam uiteraard open. Safe travels!

Lees ook: Deze kleding zou je volgens de douane nooit naar een vliegveld moeten dragen

Beeld: iStock