Dit is waarom je wel eens met open ogen slaapt

Ontspanning door Juliët

Slapen met je ogen open, een vreemd fenomeen. Zelf heb je namelijk niet door dat je dit doet. Vaak moet je het horen van je partner of beste vriendin die zagen dat je je ogen op had. Het ziet er misschien beetje gek uit, maar het valt eigenlijk nog wel mee. Wij vertellen je hoe het zit.

Slapen met ogen open

Heb jij ooit van dit fenomeen gehoord? Zo'n twintig procent van de bevolking heeft 'last' hiervan. Wist je dat baby's ook wel eens met hun ogen open slapen? Vaak is de kans dan ook groot dat een van de ouders er ook last van heeft. Het is namelijk een erfelijke aandoening. De medische term hiervoor is nachtelijke lagophthalmos en ontstaat door oogleden die niet voldoende kunnen sluiten om het gehele oog te bedekken.

Het gedrag kan variëren van af en toe de ogen openen tot regelmatig. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen, zoals genetische aanleg, slaapstoornissen, omgevingsfactoren en zelfs stressniveaus. Het is erg fijn om erachter te komen wat bij jou de oorzaak is, want zo kan je slaapkwaliteit verbetert worden.

 

Is slapen met de ogen open ernstig?

De aandoening is in de meeste gevallen niet ernstig. Vaak heb je zelf niet eens door dat je de ogen open hebt, dus zo lang je er geen last van hebt is er niks aan de hand. Het enige waar je misschien last van zou kunnen krijgen op ten duur is dat je ogen gaan irriteren. Normaal gesproken zorgen je oogleden ervoor dat het vocht over je oog wordt verdeeld, maar dit gebeurt dus nu niet. Je ogen kunnen droog en geïrriteerd aanvoelen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het kan gaan wijzen op een ander medisch probleem. Dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Deze kan je namelijk vertellen wat er aan de hand is en of je je zorgen moet maken. Mocht er nu niks ernstigs aan de hand zijn dan zijn vaak oogdruppels of een gezichtsmasker al voldoende.

 

Oplossing

Gelukkig is er een oplossing. Er bestaat namelijk een niet-medicinale, vette crème. Met dit vet bescherm je je ooglid tijdens de nacht. Overdag werkt dit helaas niet, want dan ga je wazig zien. Maar gelukkig is het in de meeste gevallen niet ernstig en kun je gerust met je ogen open slapen. Vind jou partner of beste vriendin het nou eng om jou zo te zien slapen? Doe lekker een slaapmaskertje op.