5X manieren om bij te komen van nachtmerries

Vrije tijd door Anjali

Dromen doen we maar al te graag, maar helaas horen nachtmerries er ook bij. Dit kun je doen om je brein weer tot rust te laten komen wanneer je een nare droom hebt gehad.

Tips om bij te komen van een nachtmerrie

Wanneer je een nare droom hebt gehad, blijft deze nog een tijdje door je hoofd spoken. Gelukkig zijn er voldoende dingen die je kunt doen zodat je weer met een gerust hart kunt slapen.

1. Ademhalingsoefeningen

Als je net ontwaakt uit een stressdroom gaat je hart nog erg tekeer. Je hartslag is erg snel, je gaat zweten en je weet mentaal even niet meer waar je het zoeken moet. Een goede manier om te kalmeren, is door ademhalingsoefeningen te doen. Dit kun je doen door een YouTube filmpje te bekijken of een Spotify-oefening te beluisteren. Door een aantal seconden lang in te ademen en vervolgens weer langzaam uit te ademen, vertraag je je hartslag en raakt je hoofd een stuk rustiger.

2. Muziek

Muziek heeft een helende werking, zo ook wanneer je een nare droom gehad hebt. Het helpt om je favoriete nummer af te spelen, of dat nu is omdat je verder wilt kunnen slapen of omdat je eigenlijk al op moet staan. En meezingen of meedansen werkt ook wonderen.

3. Andere wending

Je brein kan erg van slag zijn na zo'n nachtmerrie, maar vergeet niet dat jij nog steeds de regie houdt wanneer je wakker bent. Als je je droom nog goed kunt herinneren, helpt het misschien deze opnieuw af te spelen en er een goed einde aan te geven. Grote kans dat je wakker werd voor het in de droom écht misging, dus wees creatief en bedenk een leuker einde.

4. Geen sociale media

Wanneer je wakker wordt uit schrik en je meteen op je telefoon gaat scrollen, geef je je hoofd geen moment rust om alles te verwerken. Het is dan ook erg belangrijk om een momentje voor jezelf te nemen na een nachtmerrie. Je kunt bijvoorbeeld beter kiezen voor het luisteren van een podcast, een (korte) wandeling of het lezen van een boek.

5. Praten

Soms helpt het om met anderen over je nare dromen te praten. Het is nogal wat stress, en door het voor jezelf te houden kun je er makkelijk mee blijven zitten. Als je je nachtelijke avontuur bespreekt met iemand, haal je wat in je onderbewustzijn zit naar boven. Hierdoor kan je brein het makkelijker verwerken en zul je minder snel last krijgen van dezelfde nachtmerrie.