Over narcisme: Is de narcist na beëindiging van jullie relatie echt meteen weer gelukkig?

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Ik krijg veel vragen en mails over het feit dat de narcist, nadat de relatie over is, vaak heel snel weer een nieuwe liefde heeft. Waarmee hij of zij leuke dingen onderneemt, het eruit ziet alsof ze van het leven genieten en alsof jullie leven samen opzijgezet is alsof het niets is geweest. Terwijl jij fysieke en geestelijke klachten ondervindt en iedere dag je"zelf" door de dagen heen moet slepen, gaat deze persoon vrolijk door met zijn of haar leven alsof je er totaal niet toe hebt gedaan, alsof je waardeloos bent. Dit zorgt bij jou uiteraard voor nog meer pijn en nog meer verdriet en ongeloof. Hoe is dit mogelijk en is het geluk en de liefde van je ex-narcist dan wel zo echt als hij of zij doet voorkomen? 

narcisme

Hoegenaamd iedereen die ik spreek over narcisme heeft de ervaring dat de narcist binnen no time weer een nieuwe relatie heeft. Alleen we maken hier een grove denkfout. Wij geloven dat de narcist in kwestie daadwerkelijk oprecht en gelukkig is en deze relatie die er zo stralend en gelukkig uitziet, ook echt zo stralend en gelukkig is. Het antwoord hierop is simpelweg: Nee.

Het is belangrijk dat je jezelf voor ogen houdt dat je te maken hebt met iemand die narcistisch is. Wat inhoudt dat deze persoon een onecht zelf heeft. Deze persoon heeft het dus nodig om narcistische voeding te krijgen. 

De narcist voelt zich namelijk zonder de ander niets en niemand. En logisch, want er is geen contact met het eigen ik. Realiseer je dat de narcist iedere dag het gevoel van leegte en waardeloosheid met zich meedraagt. En als dit niet "opgevuld" wordt door -in dit geval- een ander, kunnen er zelfs depressies of angsten ontstaan. Vaak zal ook in deze relatie weer sprake zijn van conflicten en deining, want ook daarmee verkrijgt de narcist de narcistische voeding. 

Ook de buitenwereld is voor een narcist uitermate belangrijk, dus uiteraard doet deze het voorkomen hoe fantastisch het gaat. Het is iemand met een masker en het nieuwe slachtoffer wordt zonder dat deze het in eerste instantie doorheeft, vaak onbewust meegezogen. Het is een toneelstuk wat gespeeld wordt waarbij de narcist de regisseur is.

Dus stop met te geloven wat de narcist ten toon spreidt of tegen je zegt. Laat het niet binnenkomen. Het is een narcist. 

Het leven lijkt er geweldig uit te zien; het kan niet op. Met de nadruk op "lijkt", het is slechts allemaal materie. En vergeet niet: Niets is wat het lijkt, zeker in het leven van een narcist.

Het ware geluk zit ook niet in materie. Het ware geluk ligt in contact met je eigen ik. En dat is iets wat de narcist niet kan bereiken en jij wel.

Zo voldaan en succesvol hij/zij nu lijkt te zijn, zo alleen en geconfronteerd zal deze worden met zijn eigen menselijke kwetsbaarheid en nietigheid op het moment als hij/zij ouder wordt. 

Jij kunt aan je"zelf" werken en in contact komen en blijven met jezelf. De narcist kan dat niet.

Omdat jij iemand bent die wel in oprechte liefde geloofd, maak je de denkfout door ervan uit te gaan, dat de nieuwe relatie die de narcist nu heeft, ook gebaseerd is op liefde. Nee, deze relatie is -zoals gezegd- gebaseerd op narcistische voeding. Het gaat niet om deze nieuwe man of vrouw in kwestie, het gaat om wat de narcist nodig heeft. 

Er is geen liefde in het spel, het gaat om gebruik maken van. Dit is een harde waarheid, ook voor jou, want dit betekent dat ook in jullie relatie er geen sprake was van oprechte liefde en helaas is het antwoord hier inderdaad "Ja" op. De narcist kent dit niet en zal dit nooit kennen. Het is een zichzelf aangeleerde manier hoe hij/zij moet acteren om in een relatie te functioneren. Alleen uit eigen ervaring zal ook jij kunnen zeggen dat deze manier van omgang niet werkt. Anders zat je nu niet dit blog te lezen. Ditzelfde zal zich bij ieder ander blijven herhalen, iedere keer opnieuw, op korte of op langere termijn. Als een perpetuum mobile.

 

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl,

Charlotte schreef eerder onder andere:

Van narcistische ouder naar narcistische relatie
Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?
Tips voor omgang met een narcist
Codependentie en narcisme