'70 procent van Nederlandse vrouwen sport liever niet tijdens menstruatie'

Sport & gezondheid door Angel

Sporten tijdens je menstruatie is niet altijd een pretje. Soms wil je gewoon helemaal niet sporten, of ga je met een onzeker gevoel naar de sportschool. Veel vrouwen vinden het vervelend en ongemakkelijk, zelfs op het punt dat het schaamte wordt. Dat blijkt uit een onderzoek.

Ongemakkelijkheid tijdens menstruatie bij sporten

Lees ook: Menstruatie pijn: Oorzaken, symptomen en oplossingen

Angst voor doorlekken

Zit je liever thuis met een bak ijs op de bank, dan in de sportschool tijdens je ongesteldheid? Je bent niet de enige. Uit het onderzoek van Adidas blijkt dat 7 op de 10 vrouwen bijna geen motivatie of zin heeft voor een bezoekje aan de sportschool tijdens hun ongesteldheid. En dit komt door een gevoel van ongemak. Het is schaamte die vrouwen ervaren: 53 procent is namelijk bang om door te lekken. Met die angst kun je natuurlijk niet relaxt sporten, dus blijf je liever thuis.

Daarom ontwikkelde het sportmerk een period proof sportlegging: Techfit Period Proof Tight. De legging heeft meerdere lagen met vochtafvoerende, absorberende pads die - samen met een tampon of maandverband - extra bescherming bieden op het moment dat je doorlekt.

Wat je wel en niet moet doen

  •  Gebruik een tampon. Het is verstandig om tijdens het sporten tampons te gebruiken. In tegenstelling tot maandverband, zie je een tampon niet in je sportbroek zitten en voel je je een stuk vrijer in je bewegingen. Wil je toch geen gebruik maken van tampons? Dan kun je overwegen om speciaal menstruatie ondergoed te dragen.
  • Draag zwarte sportkleding. Om zeker van je zaak te zijn, kun je het beste zwarte sportkleding dragen. Mocht je toch doorlekken, valt het in het zwart minder op.
  • Vermijd yoga. Sommige posities kunnen ervoor zorgen dat de druk op je baarmoeder wordt vergroot, ouch. Die (extra) buikpijn wil je er niet bij hebben. Je kunt beter hardlopen of dansen.
  • Gebruik een zwarte handdoek. Hoe donkerder hoe beter. Ook bij een zwarte handdoek valt het minder op als je doorlekt. 
  • Wandelen. Je kunt nog altijd een lange wandeling maken, zo krijg je nog steeds beweging, maar hoef je niet zo intensief te sporten.

Lees ook: Helpt masturberen tegen menstruatiekrampjes? Dit zeggen experts