Je planten een ijsblokje geven? Dit is waarom dat goed is

Wonen door Chloe

Je planten de juiste hoeveelheid water geven blijft altijd een uitdaging. De ene plant wil meerdere keren per week een slok, terwijl de ander bij één scheutje te veel het lootje legt. Gelukkig hebben wij een oplossing gevonden. Want ijsblokjes zijn niet alleen goed voor een beetje verkoeling voor ons, maar ook voor je planten.

planten ijsblokjes gevenLees ook: Zo houd je jouw kruidenplantje uit de supermarkt in leven

Te veel water

De meest voorkomende reden dat onze planten het niet overleven is omdat we ze te veel water geven. Dit gebeurt meestal omdat de bovenste laag opdroogt, waardoor het lijkt alsof de plant water nodig heeft. Dit is echter niet altijd het geval. Dieper in de aarde kan namelijk nog genoeg water zitten voor de plant wat wij niet zien. Daarom is het verstandig om altijd even met je vingers in de aarde te gaan om te voelen of de grond echt droog is, of dat dit alleen maar zo lijkt.

IJsblokjes gebruiken als meetinstrument

Iedere plant heeft een bepaalde hoeveelheid water nodig. Dit staat vaak op het kaartje dat bij de plant zit en anders heb je het met een Google-sessie zo gevonden. Maar om nou elke keer met een maatbeker de planten water te geven is ook een beetje te veel gevraagd. Daarom zijn ijsklontjes de ideale uitkomst. Een ijsblokje is ongeveer 15 milliliter. Op deze manier kan je met de hoeveelheid ijsblokjes dus precies uitrekenen hoeveel je plant nodig heeft en is het bijna onmogelijk om nog te veel water te geven.

Smelten

Nog een voordeel aan het bewateren van je planten met een ijsblokje is dat ze langzaam smelten. In plaats van dat je je plant dus één keer per week een flinke scheut geeft, heeft hij dus de tijd om het water langzaam te absorberen terwijl het ijs smelt. Leg dus gewoon één keer per week de juiste hoeveelheid ijsblokjes op de aarde van de plant en het moet helemaal goedkomen. Tropische planten kan je trouwens wel beter gewoon water uit de gieter geven. Deze kunnen vaak niet tegen de koude temperatuur van het ijs. Je kan natuurlijk wel eerst het ijs laten smelten in een glas zodat je de hoeveelheid nog steeds makkelijk kan afmeten. 

Beeld: Unsplash

Lees ook: Donkere woning? Deze planten hebben weinig licht nodig