Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Sieraden schoonmaken doe je zo

Oorbellen, armbandjes of kettingen maken je outfit af. Helaas blijven je sieraden niet altijd mooi. Dus is het tijd voor een poetsbeurt. Sieraden schoonmaken spreekt niet voor zich: voor elk soort materiaal is er weer een andere manier. Hier is een handige guide hoe je het beste je sieraden kunt schoonmaken.

sieraden schoonmaken doe je zo

Lees ook: Deze sieradentrend is lekker budgetproof 

Sieraden schoonmaken en materialen

Sieraden worden gemaakt van verschillende materialen: zilver, goud, metaal en roestvrij staal bijvoorbeeld. Om je accessoire zo goed mogelijk schoon te maken, moet je er eerst achter komen van welk materiaal het is gemaakt. Als je dit weet, is het een makkie om je sieraden een opfrissertje te geven!

Zilveren sieraden

Zilver kan uit zichzelf zwart uitslaan, maar kan ook gebeuren door het vaak te dragen. Je kunt zilveren sieraden op verschillende manieren schoonmaken, het is maar net wat jij fijner vindt natuurlijk.

Zilverpoetsdoek

De zilverpoetsdoekjes zijn het meest gebruikersvriendelijk voor zilveren oorbellen, kettingen of armbandjes. Je bent dan wat langer bezig, maar zo weet je zeker dat je sieraden glimmend worden, zoals het ervoor was. Gooi nooit het doekje in de wasmachine, want dan is de werking eruit voor je volgende poetssessie.

Poetsen met tandpasta

Heb je een oude, zachte tandenborstel in huis en tandpasta? Dan kun je gelijk aan de slag. Doe wat tandpasta op je tandenborstel en poets je zilveren sieraden hiermee. Hierdoor glanzen je sieraden weer. Sieraden schoonmaken was nooit zo’n makkie geweest als nu.

 

Gouden sieraden

Wil jij je gouden accessoires een opfrissertje geven? Probeer dan deze schoonmaakmanieren.

Gebruik afwasmiddel

Voor dit goedje heb je afwasmiddel, warm water, een zeef, een bakje, een handdoek en doffe gouden sieraden nodig. Giet wat warm water in een bakje en meng dit met afwasmiddel. Leg vervolgens je sieraden erin en borstel het voorzichtig. Klaar met schrobben? Doe dan de sieraden in een zeef. Laat lauwwarm water eroverheen stromen. Om het te drogen gebruik je een handdoek die niet pluist. Dep het zachtjes schoon. Voilà!

Bruistablet

Vul een glas met water en voeg één bruistablet toe. Leg je gouden sieraden in het water voor vijf minuten. Vergeet niet om af en toe je sieraad te checken. Wanneer de vijf minuten om zijn, kun je het gouden sieraad in een zeef doen en omspoelen met water. Dep het sieraad droog met een zachte, niet pluizende handdoek.

Metalen sieraden

Het kan zijn dat metaal na een tijdje groen afgeeft. Het is niet al te fris, maar ook niet handig. Gelukkig kun je het easy schoonmaken.

Water en witte azijn

Vul een bakje met lauwwarm water en voeg witte zijn toe. Leg het sieraad erin en maakt het voorzichtig schoon met een zachte doek of een zachte tandenborstel. Als je klaar bent met poetsen, leg het op een droge hand- of theedoek. Zorg er wel voor dat alles goed droog is, zo voorkom je watervlekken en roestplekjes.

Roestvrij staal

Gelukkig verkleurt roestvrij staal niet, maar af en toe een schoonmaak kan geen kwaad. Het wordt er alleen maar mooier op.  

Sopje

Leg eerst je sieraden op een schone, droge doek. Vervolgens maak je een sopje met lauwwarm water en een beetje zeep. Maak je sieraden schoon met de hand of een doekje in het goedje. Klaar met schoonmaken? Dep dan je sieraden schoon, met de handdoek. Als het toch niet helemaal clean is, gebruik dan nog een ongebruikte tandenborstel voor het restje. Wil je je accessoires nog meer laten blinken? Gebruik dan babyolie. 

Hoe houd je de sieraden schoon?

Om te voorkomen dat je sieraden gauw vies worden kun je het volgende doen:

- Sieraden afdoen voordat je gaat sporten

- Probeer contact met parfum en andere sprays te vermijden

- Doe je sieraden af voor het slapen

- Tijdens het zwemmen, schoonmaken of afwassen is het handig om geen sieraden te dragen.

 

Lees ook: Dit zijn de sieraden trends van de lente en zomer van 2021

Bron: GettyImages