Aha! Daarom vinden sommige mensen benzine zo lekker ruiken

Vrije tijd door Jeanine

We hebben allemaal wel een geur die we heel lekker vinden ruiken. Terwijl de één houdt van lavendel, gaat de ander goed op de geur van bijvoorbeeld lijm, schoonmaakmiddel of… benzine! Adem jij ook een keer extra diep in door je neus als je benzine pompt? Je bent zeker niet de enige. Maar waarom vinden sommige mensen het eigenlijk zo lekker?

Benzine lekker ruiken

Lees ook: De geheime talenten van elk sterrenbeeld

Geuren

Even extra inademen op het pompstation terwijl je je tank volgiet. Voor sommige mensen is de geur van benzine het lekkerste dat er is. Hoewel de gassen van benzine niet per se gezond zijn, kan het ruiken van benzine bepaalde goede gevoelens opwekken. Volgens neurologist en psychiater dr. Alan Hirsch kunnen geuren in het algemeen al veel herinneringen triggeren. Sterker nog: het deel in je hoofd dat verantwoordelijk is voor je reuk, maakt deel uit van het limbisch systeem, waar je emoties zitten.

Nostalgie

Geuren doen dus veel met een persoon en kunnen behoorlijk wat emoties of oude herinneringen opwekken. Dat sommige mensen benzine zo lekker vinden ruiken, is dus eigenlijk niet zo gek. Heb je wel eens benzine geroken en voelde je je daarna extra goed? De sterke geur kan herinneringen opwekken en zorgen voor een nostalgisch gevoel. Beleefde je vroeger veel roadtrips met je familie of mocht jij je vader altijd helpen tijdens het tanken? Al die kleine herinneringen worden onbewust opgerakeld als je de geur van benzine weer ruikt. Zo simpel is het eigenlijk!

Gezondheid

Wel even een disclaimer: ga niet boven een vat met benzine hangen om de geur te inhaleren. Dat is namelijk écht slecht voor je gezondheid. Ruik je het toevallig omdat je ergens langsrijdt of ga je tanken? Dan mag je er best even van genieten, want het kan voor behoorlijk wat euforie zorgen. The more you know!

Bron: Greatist

Lees ook: Smerige voorwerpen in huis die je nodig moet schoonmaken