8 smerige voorwerpen in huis die je nodig moet schoonmaken

Vrije tijd door Sanne

Nu je wellicht een stuk bewuster bezig bent met handen wassen, kun je misschien doorpakken met een aantal smerige voorwerpen in je eigen huis. We weten allemaal dat je mobiel, de toiletbril en de deurklinken niet de meest schoonste items zijn, maar wat dacht je van deze 8 voorwerpen? Tijd om hier wat meer aandacht aan te geven.

Lees ook: 6 vieze gewoontes die eigenlijk gewoon goed voor je zijn

1. Toetsenbord van je laptop

Er zitten superveel bacteriën op het toetsenbord je laptop, net als op je smartphone overigens. Opzich logisch natuurlijk, je zit er gewoon altijd met je vingers aan. Ook al eet je nog zo voorzichtig je boterham op. De kruimels komen er echt wel tussen. Tijd om je toetsenbord eens grondig schoon te maken met een toetsenbordreiniger.

2. Koffiezetapparaat

Zin in een bakkie pleur? Nou, wellicht denk je daar anders over als je nagaat wanneer je voor het laatst je koffiezetapparaat hebt schoongemaakt met azijn. Bacteriën en schimmels nestelen zich het liefst in vochtige, donkere gebieden. Juist ja, in je koffiezetapparaat dus. Daarom is het noodzakelijk om je koffiezetapparaat om de paar weken eens goed schoon te maken.

3. Oortjes

Je kent het wel. Je oortjes zitten eerst in je broekzak, dan in je tas, daarna liggen ze op het aanrecht en vervolgens laat je ze een keer vallen op de grond. En in de tussentijd schoonmaken? Ho maar! Niet heel fris natuurlijk.

4. Snijplank

Fun-fact: op een snijplank zitten meer bacteriën dan op een wc-bril. Ook al heb je je best gedaan om de snijplank schoon te maken met kokend water en afwasmiddel, voedselresten zijn zeer hardnekkig. Het is belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Dit doe je door verschillende snijplanken te hebben, bijvoorbeeld een groenten- en een vleessnijplank. Wil je je snijplank een keer grondig schoonmaken? Gebruik dan een keer citroen tegen de vieze geur en baking soda voor de kleine, hardnekkige vuiltjes.

via GIPHY

5. Keukenhanddoek

Wist je dat de keukenhanddoek zelfs 20.000 keer viezer is dan de wc-bril? Wauw! Hoe dat komt? Je droogt niet alleen af met deze handdoek, maar je veegt er ook vaak genoeg zeep- en etensresten mee weg. Deze handdoek blijft lekker vochtig en dat zijn perfecte omstandigheden voor bacteriën. Tijd om al je keukenhanddoeken eens flink heet te wassen.

6. Tandenborstel in de badkamer met toilet

Staat jouw tandenborstel in de badkamer waar ook een toilet aanwezig is? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er na het doorspoelen van het toilet nog urenlang bacteriën in de lucht zweven. Deze landen vervolgens op je tandenborstel en op wat je nog meer hebt liggen in de badkamer. Voortaan spoel je liever het toilet door met de wc-deksel naar beneden. Dat is namelijk een stuk hygiënischer.

7. Afstandsbediening

Je kent het wel. De tafel, de kaarsjes, de suikerpot.. alles maak je in je wekelijkse schoonmaakrondje zorgvuldig schoon. Alleen wordt de afstandsbediening vaak vergeten terwijl deze net zoveel bacteriën als je mobiel bevat. Note-to-self: afstandbediening schoonmaken.

8. Boodschappentas

Net als de handtas van vrouwen, is de boodschappentas ook een vies voorwerp. Tijdens het doen van boodschappen gaat er van alles in: groenten, zuivelproducten en pakjes vlees die ook nog wel eens lekken. Zodra je thuiskomt, pak je alles weer uit en berg je de boodschappentas weer op, zonder dat je deze schoonmaakt. Niet zo verstandig, want bacteriën kunnen zich nu gemakkelijk vermenigvuldigen. Tijd om je boodschappentas wat vaker schoon te maken.

Lees ook: 8 gore dingen die iedereen stiekem doet

Beeld: iStock