De manier waarop je sorry zegt, vertelt veel over je

Psyche & spiritualiteit door Angel

Ergens te laat komen, een afspraak vergeten… Oops, guilty. Het kan gebeuren, maar het is dan wel zo netjes om sorry te zeggen. Iedereen doet het weer op zijn of haar eigen manier. Daarom botst het soms. Als je ziet en snapt welke vorm jij, je partner of vrienden gebruikt, wordt het algauw duidelijker.

Lees ook: Discipline zonder te hard voor jezelf zijn? Ja, het kan echt

Excuses aanbieden

Fouten maken is menselijk, excuses aanbieden is dan ook zo wel verstandig als je weet dat je iets verkeerds hebt gedaan of gezegd. Volgens therapeut Louis Laves-Webb heeft elk excuus een eigen unieke stijl: het kan een behulpzame uiting zijn, een emotionele uiting of fysieke aanraking.

Opvoeding

De manier waarop iemand sorry zegt heeft met zijn of haar opvoeding te maken. Vroeger heb je geleerd hoe je op verschillende manieren sorry zegt en empathie toont. Sommige mensen hebben dit het helemaal niet geleerd vroeger.

Verantwoordelijkheid

Therapeut Victoria Woodruff benoemt dat vrouwen zich sneller verantwoordelijk voelen voor gevoelens en emoties van anderen. Victoria heeft een tip: als iemand een slechte dag heeft, probeer dan te communiceren. “Het lijkt erop dat je een lastige dag hebt. Laat me maar weten of er iets is wat ik voor je kan doen.” in plaats van sorry te zeggen.

Soorten excuses

Het kan een positief effect hebben als je weet wat je manier van sorry zeggen is. “Het snappen van je eigen manier, kan je weer helpen om je partner iets te leren. Zoals meer creatieve oplossingen bedenken en verandering in je gedrag: het toelaten om je excuses aan te bieden, helpt de ‘sorry’ daadwerkelijk goed voor herstel", zegt Louis.

1. Schrijven

Soms voel je een enorme druk om je excuses aan te bieden. Dan vind je het fijner om er langer over na te denken en doe je dit op schrijfwijze, in een appje bijvoorbeeld. Het is ook een bepaalde strategie: dit kun je doen als je denkt dat de spanning nog te hoog ligt voor een face-to-face gesprek.

2. Praten

Als je sorry zegt door woorden te gebruiken, dan weet je wat je hebt gedaan. Dit kan je gedrag veranderen. Volgens Louis zijn woorden belangrijk.

3. Doen

Wil je liever sorry zeggen door dingen te doen? Dan wil je graag laten zien dat je spijt hebt. Geen woorden, maar daden.

4. Aanraking

Sorry zeggen door iemand te knuffelen vind jij fijner dan het uitspreken. Louis zegt: “De aanraking duidt op oprechtheid, geeft een rustgevend gevoel en is herstellend.” 

Elkaar begrijpen

Als je iemand beter wilt begrijpen, kun je gewoon vragen op welke manier diegene sorry zegt. En hij of zij kan dat ook gerust aan jou vragen. Zo kun je er samen beter uitkomen.

Lees ook: Dit zegt je handschrift over je persoonlijkheid

Bron: Womenshealth