Discipline zonder te hard voor jezelf zijn? Ja, het kan echt

Psyche & spiritualiteit door Carina

Discipline. Bij dit woord denk je misschien direct aan een drillsergeant in het leger. Dat hoeft niet per se. Discipline is een mooie eigenschap an sich, maar kan soms doorslaan in jezelf te hard pushen. Of je schiet juist in “daar heb ik niet genoeg van” om jezelf vervolgens lui en niet goed genoeg te vinden. Maar kloppen de associaties die je hebt met discipline eigenlijk wel? En kun je discipline trainen en toepassen op een haalbare manier, zonder te pushen? Yes, dat kan! Het begint (zoals zo vaak) met je mindset.

discipline

Lees ook: Leugentje om eigen bestwil? Zo schadelijk is het echt

Pusher of lazy?

In mijn gesprekken met vrouwen over discipline kom ik tot deze conclusie: zij denken; je hebt het of je hebt het niet. Op een of andere manier denken we dus zwart-wit en in extremen. Je kunt blijkbaar niet een beetje discipline hebben. Volgens mij kan het wel, maar dat is niet het echte issue rondom discipline.

 

Als ik namelijk een laagje dieper kijk, gaat het vooral mis bij de oordelen en associaties die je hierover hebt. Een simpele manier om dit boven tafel te krijgen, is na te gaan welke oordelen je hebt over anderen. Wat vind je van die gedisciplineerde vriendin? Vind je haar een pusher als ze vijf keer in de week gaat sporten? En zie jij jezelf als iemand die dat never nooit zal kunnen? Dan identificeer je je waarschijnlijk met het andere uiterste. En vice versa als je je bijvoorbeeld ergert aan die vriendin die juist zegt te gaan sporten en het elke keer toch niet doet.

Zelf was ik vooral een pusher. Ik heb een flinke dosis discipline en ben niet vies van werk of taken die ik niet per se super leuk vind om te doen. Maar omdat ik mijn identiteit hieraan ophing en vooral niet “lui wilde zijn” schoot ik meestal door en pushte ik mezelf door mijn leven heen. Uiteindelijk ging het ten koste van mijn mentale en fysieke gezondheid.

Reframe discipline

Kloppen die overtuigingen eigenlijk wel? Negen van de tien keer niet, maar omdat ze zo gewired zijn in je brein is dat wel wat je gelooft. En hoe vaker je tegen jezelf zegt dat je geen discipline hebt, hoe meer dat je waarheid wordt.

Discipline is namelijk vrij neutraal en een eigenschap die iedereen in bepaalde mate in zich heeft. En vooral iets dat je kunt trainen. Maar de stereotypes die we meekrijgen over discipline zorgen al snel voor het denken in extremen. Discipline hebben is iets goeds en geen discipline hebben dus niet. Met als effect dat je jezelf dus niet goed genoeg vindt als je niet gedisciplineerd bent.

Het zit hem dus vooral in de overtuigingen die je hebt over discipline. Collectief is die nu vooral geframed rondom pushen, hustlen en wilskracht. Een definitie die ik zelf vaak tegen kom is bijvoorbeeld: “Discipline is the difference between what you want now and what you want most”.

Als dit voor jou helemaal klopt en resoneert, helemaal goed! Maar je kunt discipline ook juist framen in een meer zachtere vorm. Zelf zie ik discipline vooral als een uiting van zelfliefde en iets dat ik wil inzetten en trainen voor dingen die belangrijk zijn in mijn leven. Niet altijd en overal. Daarnaast geef ik mezelf ook niet meer continu op mijn kop als ik wat minder discipline heb.

Discipline op jouw manier

Of je nou van nature heel gedisciplineerd bent of wat minder, het is oké. Het een is niet beter dan het ander. Jouw energie is op een bepaalde manier aanwezig en je wilskracht dus ook.

Het allerbelangrijkste is om bij jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt in je leven. Wanneer en voor welke dingen heb je überhaupt discipline nodig en wil je het kunnen gebruiken? Ook al heb je misschien genoeg discipline, als je het inzet om dingen te doen die je zelf niet belangrijk vindt en niet bijdragen aan je doel is het zonde van je energie. Zet je je wilskracht in om net als die vriendin vijf keer per week te gaan sporten, omdat je vindt dat je het zou moeten doen? Dikke kans dat je het niet volhoudt. Bovendien is wilskracht niet oneindig beschikbaar dus als je alleen hier op teert, put je jezelf gegarandeerd uit.

Eer je eigen energielevels. Check wat werkt voor jou, er is geen one size fits all. Die dosis wilskracht is nou eenmaal niet in iedereen op dezelfde manier aanwezig. Accepteer dat ook. Je hoeft jezelf niet te bewijzen. En weet je van jezelf dat je minder wilskracht hebt, maar wel kunt gebruiken voor een bepaald doel of een project? Vraag jezelf af wie of wat je daarvoor nodig hebt. Misschien is het die liefdevolle stok achter de deur van je partner of vriend(in). Hulp van je collega die een taak van je overneemt. Of een wekelijkse check-in met een trainer/coach.

Vind vooral een manier die voor jou werkt om je discipline in te zetten. En wees lief voor jezelf along the way. Een beetje meer of minder wilskracht maakt je geen minder waardevolle vrouw.

 

 

Carina begeleidt als Confidence & Zelfliefde Coach vrouwen om voor zichzelf te kiezen en vol zelfvertrouwen, schaamtevrij een authentiek leven te gaan leiden. Een leven volgens hun ritme en vol levenslust. Zelf heeft ze zich jarenlang aangepast en ging als pleasend mens door het leven. Totdat ze ruim 2 jaar geleden opgebrand raakte en na een mental breakdown zichzelf helemaal kwijt was. Na healing, coaching en vooral veel zelfonderzoek en laagjes afpellen is ze haar nieuwe pad in geslagen. Ze heeft haar baan opgezegd en yoga-, The Work- en mindfulness-opleidingen gevolgd. Ze organiseert workshops, biedt online cursussen aan en geeft 1:1 coaching. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

3 redenen om al je emoties toe te laten in plaats van te onderdrukken

'Wat je denkt dat anderen van je vinden, vind je van jezelf'

Zo stop je met vergelijken en boost je je zelfvertrouwen