Feit of fabel: lezen in de avond helpt om beter in slaap te komen

Psyche & spiritualiteit door Anjali

Meestal scrollen we voor het slapengaan door Instagram of TikTok, maar voor je het weet ben je alweer een uur verder. Wat kun je dan beter doen? Lezen!

Lezen voor het slapen

Lukt het jou maar niet om in slaap te komen, en kijk je vaak nog een serie of lig jij nog uren te scrollen op sociale media als TikTok en Instagram? Het kan wel eens aan je avondroutine liggen: dat blauwe licht van de schermen zorgt er nu namelijk niet echt voor dat jij rustig in slaap kan vallen. Onderzoekers zijn al jaren bezig met het vinden van de beste manier om te kunnen slapen, en ze denken dat ze het nu gevonden hebben: een boek lezen.

Onderzoek

Boeken verslinden en verhalen in je opnemen voor je gaat slapen kan je namelijk erg ontspannen. Een onderzoek van de Universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk liet deelnemers hun stressniveau verhogen, waarbij dit daarna geprobeerd werd te verlagen. En wat blijkt? Ui het onderzoek kwam dat wanneer iemand leest het stressniveau met maar liefst tachtig procent daalt! In een boek duiken werkt zelfs beter dan muziek luisteren, wat voor 61 procent aan stressvermindering zorgde, koffie of thee drinken werkte voor 54% en een wandeling maken liet het stresslevel met 42 procent dalen. Het kostte slechtes zes minuten van de tijd van de deelnemers om de stress te verminderen door verhalen te ervaren.

Andere wereld

Het is zeker geen magie: wanneer je een goed boek leest, wordt je geest tijdelijk afgeleid van de dagelijkse bezigheden die stress kunnen veroorzaken. Deze verhalen geven je hersenen de mogelijkheid even uit de realiteit te stappen en even weg te dromen, zelfs als je nog niet echt slaapt. Je kunt je problemen even van je afschuiven, vergeten en achter je laten, al is het maar tijdelijk. Ook zorgt lezen ervoor dat je ademhaling zich vertraagt en je spieren zich ontspannen. Hierdoor voel je je rustiger.

Feit

Omdat deze activieit je zo kan ontspannen, heeft het ook een positieve invloed op je nachtrust. Hetzelfde onderzoek liet namelijk weten dat maar liefst 39 procent van de deelnemers die de gewoonte hebben om een goed boek te lezen voor het slapengaan, heel goed kunnen slapen. Wij raden je in ieder geval aan om even dat boek open te slaan voor je wilt gaan slapen.