Vormen van yoga

Psyche & spiritualiteit door Madelon
Yoga: het raakt steeds meer ingeburgerd en steeds meer ? vooral ? vrouwen doen eraan. Helaas zijn er tegenwoordig zo veel verschillende vormen dat je als beginneling door de bomen het bos niet meer ziet! Ze.nl helpt je.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er vijf verschillende vormen zijn binnen de yoga.

Inspannend
De meest inspannende vorm van yoga is Bikram yoga. Hierbij bevind je je in een omgeving van 40 graden en neem je 26 verschillende houdingen aan. Door de hoge temperatuur stimuleer je je bloedsomloop en draag je bij aan een snelle genezing van verschillende blessures. Bikram yoga is de vorm waarbij je het meest flexibel wordt.

Iets voor jou? Bikram yoga is iets voor jou als je het fijn vindt om makkelijke oefeningen te doen. Natuurlijk moet je ook tegen hitte kunnen. Zeker leuk om eens te proberen!Actief

Ashtanga Vinyasa is de meest actieve vorm van yoga. De nadruk ligt hierbij op je ademhaling, dus je leert hoe je op een goede manier met je ademhaling om kunt gaan tijdens een actieve serie oefeningen. Deze vorm van yoga is niet voor iedereen geschikt: je moet een goede conditie hebben omdat de oefeningen fysiek zwaar zijn.

Iets voor jou? Deze vorm van yoga is geschikt voor jou als je wat meer inspanning en uitdaging zoekt. Ook zul je waarschijnlijk wel wat afvallen door de intensieve oefeningen.

Therapeutisch
De twee belangrijkste therapeutische vormen van yoga zijn Yin en Dru. Bij Yin zijn de oefeningen erg gedetailleerd en worden de houdingen langer vastgehouden. Bij Dru gaat het meer om de vloeiende vormen en de weg naar de verschillende houdingen toe. De oefeningen zijn hierbij gericht op het hart en de energiestroom.

Iets voor jou? Ben je blessuregevoelig, zuinig op je lichaam en hou je er niet van om iedere keer dezelfde oefeningen te doen? Dan is therapeutisch yoga goed voor jou. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke inspanning, maar ook om het naar boven laten komen van gevoelens.


Technisch

De yogavormen Ivengat en Critical Alignment staan bekend om de technische uitvoering van oefeningen. Er wordt vooral gekeken naar hoe de figuren gevormd worden, hoe lijnen gevolgd moeten worden en waar nodig worden hulpmiddelen gebruikt. Er wordt een variatie aan oefeningen gedaan en je leert controle te hebben over je lichaam.

Iets voor jou? Als je ervan houdt om je te verdiepen in de oefeningen en wat ze met je lichaam doen, is technische yoga iets voor jou.

Spiritueel
Kundalini en Integrale yoga zijn de belangrijkste spirituele vormen. Het zijn vrij klassieke vormen van yoga: de nadruk ligt op ademhaling en focus. Er wordt door middel van oefeningen en meditatie gewerkt aan het bewustzijn.

Iets voor jou? Deze vorm van yoga is iets voor jou als je het overal zou willen kunnen doen. Je hoeft niet echt af te vallen en wil het vooral richten op meditatie.

Er zijn nog veel meer vormen van yoga, maar dit zijn de meest voorkomende. Informeer gerust eens bij de sportschool, daar kunnen ze je alles vertellen over de vorm die bij jou past!

Welke vorm van yoga beoefen jij?