Met ruzie naar bed gaan: is het echt zo funest voor je relatie?

Relaties door Angel

Af en toe ruzie hebben is doodgewoon. Om kokend van woede te slapen, dat is een ander verhaal. Laten we het gelijk maar zeggen: het is slechter voor je dan je denkt. Hoe onschuldig het ook klinkt, er hangen nare gevolgen aan. Voor jezelf is het niet goed, maar ook niet voor de relatie. 

Lees ook: Waarom binnen je comfortzone blijven je leven verpest

Niet uitpraten

Geen zin om het uit te praten, of lukt het simpelweg niet, dus ga je maar met ruzie naar bed? Niet een heel goed idee. Een onopgeloste ruzie brengt een hoop negativiteit en voorkomt dat je hersenen tot rust komen.

Onderzoek

Volgens een onderzoek onder mannen blijkt dat de hersenen vooral worden verstoord door negatieve gedachten. Een negatieve indruk wordt minder goed onthouden ’s ochtends, dan die avond ervoor. Maar hoe hebben zij dit getest? Er werden 73 Britse mannen gevraagd om naar 26 foto’s te kijken, van mensen met een neutrale gezichtsuitdrukking. Elke foto werd gekoppeld aan een foto die heftige emoties meebrengt. Zoals huilende kinderen of gewonde mensen. Zo koppelden de mannen elk gezicht aan een nare emotie.

Gevolg

Vlak daarna vroegen de onderzoekers aan de mannen om de nare foto’s te vergeten of te onderdrukken wie bij de gezichten hoorden. Ze onthielden negen procent minder van de combinaties. De onderzoekers lieten een andere groep mannen er een nachtje over slapen. Deze onthielden maar drie procent minder. Volgens de onderzoekers is dit het bewijs dat slaap er daadwerkelijk voor zorgt dat je negatieve dingen beter onthoudt. 

Gevoel

Volgens therapeut Sally is te veel ruziemaken sowieso niet goed voor de relatie. Vooral als je nooit iets uitpraat en niks dingen oplost, heeft dit vervelende gevolgen. "Als een koppel nooit iets oplost en één van jullie de ruzie vermijdt, kunnen jullie afstand creëren in de relatie. Je voelt je gefrustreerd, gekwetst en teleurgesteld," aldus Sally.

Lees ook: 3 redenen om al je emoties toe te laten in plaats van te onderdrukken