Wat te doen als je partner emotional niet beschikbaar is 

Relaties door Angel

In een relatie is de emotionele connectie wel één van de belangrijkste dingen. Zo bouw je een band met elkaar op en kun je je ei kwijt. Als je partner geen interesse toont of al een tijdje niet echt communiceert, kan de afstand tussen jullie groeien. Wat te doen?  

Lees ook: Je eigen grenzen bepalen in een relatie: zo ga je ermee om

Wanneer ben je emotioneel niet beschikbaar?

Iemand die emotioneel onbeschikbaar is, staat niet open voor het delen en ontvangen van gevoelens. Hij of zij is dan ook moeilijk te lezen. Die persoon is bang voor intimiteit en start zelf niet snel een gesprek, diegene vermijdt het zelfs. Je kunt je voorstellen dat het dus heel lastig is om te communiceren met iemand die emotioneel niet beschikbaar is. Het vergt wat werk, maar zo kom je er misschien wel goed uit voor en met elkaar.

Vermijden

Veel koppels die zich niet verbonden voelen, proberen hun gevoelens geheel te vermijden. Dan ben je constant bezig met dingen ‘doen’. Relatietherapeut en psycholoog Rachel Orleck vertelt Woman’s Day: “Als je steeds vaker kleine dingen doet zoals het vuilnisbuiten zetten en minder op dates gaat met elkaar, dan communiceer je niet op emotioneel level.” Je moet erachter komen wat jullie ‘disconnect’. 

Check jullie patroon

Check of er een patroon is op de momenten dat jullie een conflict hebben. Over welke onderwerpen gaat dit? Sluit je partner zichzelf of haarzelf vaker buiten door het conflict, of jij? Hoe vaker diegene zichzelf buitensluit, hoe meer afstand er in de relatie komt. 

De reden

Stress kan ook de grote boosdoener zijn. Het kan een mentaal probleem zijn, zoals een depressie. Stress kan ook komen door een werk- of familieprobleem. Het vergt in ieder geval veel mentale ruimte. Probeer met elkaar te praten, wat er precies aan de hand is. Zo luister je naar je partner en kun je hem of haar steunen.

Probeer kalm te blijven

Heb je het gevoel dat je boos, angstig of gestrest voelt tijdens een gesprek met je partner? Probeer dan een plekje op te zoeken om tot rust te komen. Volgens Rachel kun je beter kalm blijven. Als je te emotioneel reageert op je partner die emotioneel niet beschikbaar is, kun je hem of haar juist wegjagen. “Probeer een veilige omgeving te creëren voor je partner. Dit lukt door je eigen gevoelens te reflecteren op het moment zelf. Zo schiet je niet uit je slof tegen je partner,” aldus Rachel.

uitleggen gevoelens emotioneel niet bereikbaar partner

Leg uit wat jou boos maakt

Ook jij speelt in rol in de situatie van een onbereikbaar persoon. Leg uit waarom je iets doet of hoe je je voelt tegenover je partner. Rachel noemt een voorbeeld: “Het spijt me dat ik je op deze manier heb benaderd. Ik weet dat ik boos word wanneer jij je wegtrekt. Ik word boos omdat ik je mis en bang ben.” 

Leuke dingen ondernemen

Het is nog steeds belangrijk ondanks de situatie dat jullie leuke dingen ondernemen. Ga juist wat vaker op dates of loop samen een blokje om. De leuke dingen zijn bedoeld voor positiviteit. Dus je kunt beter het gesprek over problemen achter je laten op momenten zoals dit.

Professionele hulp

Als jullie hier zelf niet uitkomen, kun je professionele hulp zoeken. Zoals een coach of relatietherapeut.

Lees ook: Zo ontdek je of je partner een emotionele affaire heeft

Bron: Woman’s Day