Zo ontdek je of je partner een emotionele affaire heeft

Relaties door Laura D

Wanneer vind jij dat iemand vreemdgaat? Voor de meeste mensen vallen zoenen of seksuele handelingen onder vreemdgaan. Maar wist je dat er ook micro-cheaten bestaat? Zeker in het digitale tijdperk waar we nu in leven is het heel makkelijk om er een mini-affaire op na te houden. Wij leggen je precies uit wat het is en hoe je het kunt herkennen.

micro cheaten emotionele affaire

Lees ook: 50 vragen die je aan elkaar kunt stellen voor een diepere band/relatie

Micro-cheating

Wat is het nou precies? Micro-cheaten gebeurt vaak digitaal. Online contact voelt misschien minder als een affaire, maar kan wel degelijk een middel zijn om emotioneel vreemd te gaan. Het is bijna een soort valsspelen, ook al kan het wel uitlopen tot fysiek vreemdgaan. Een voorbeeld van micro-cheating is opnieuw contact leggen met mensen uit je verleden, bijvoorbeeld met een ex. Maar denk ook aan stiekem contact hebben met een ander, en hun naam verbergen in hun telefoon. Ook online liegen over je relatiestatus kan een voorbeeld zijn. En natuurlijk sextingen met iemand anders.

Hoe herken je het?

Het ontdekken is niet altijd even makkelijk. Omdat er fysiek vaak niet zo veel gebeurt, zal je waarschijnlijk geen vreemd slipje onder het bed vinden, of hun tussen de lakens betrappen. De signalen zijn veel subtieler. Vertrouw dus vooral op je intuïtie. Dit kunnen een paar signalen zijn:

  • Heel beschermend zijn over hun telefoon, en jou niet laten meekijken
  • Ineens heel veel naar de sportschool gaan
  • Tot laat chatten/appen met iemand
  • Hun telefoon omdraaien wanneer jij in de buurt bent
  • Aangevallen reageren als jij begint over gek gedrag
  • Vriendschappen of contacten geheimhouden
  • Regelmatig met/over hun ex praten
  • Jou ineens niet meer uitnodigen naar dingen waar jullie altijd samen heen gingen

Communicatie

Micro-cheating valt in een grijs gebied. Communicatie is daarom key. Maak samen duidelijke afspraken over wat je wel en niet vindt kunnen binnen jullie relatie. Ga het gesprek aan wanneer jij je afvraagt of je partner met iemand anders bezig is. Wees duidelijk en eerlijk naar elkaar. Dan kun je elkaar erop aanspreken als er iets niet helemaal goed voelt. Zo houd je je relatie gezond!

Lees ook: Tijdelijke break funest voor je relatie? Dit zegt een relatietherapeut