Tijdelijke break funest voor je relatie? Dit zegt een relatietherapeut

Relaties door Laura D

Als je relatie niet lekker loopt, kun je soms beter afstand van elkaar nemen. Maar is een mini-break wel goed voor je relatie? Of teken je hiermee voor het onvermijdelijke einde van je relatie, net zoals Rachel en Ross in Friends?

Lees ook: Dit is op hoeveel mensen je gemiddeld verliefd wordt in je leven

Goede afspraken

"Het antwoord is nee. Een break hoeft niet het einde van je relatie te betekenen", zegt relatietherapeut Gerlinde Mulder. "Het is wel heel belangrijk dat je goede afspraken maakt voor je aan de break begint. Ga het gesprek met elkaar aan. Wat jullie bereiken met de pauze? Wat hopen jullie dat het oplevert en welke doelen hopen jullie ermee te bereiken?"

"Verder is het ook goed om praktische afspraken te maken. Hoe lang blijven we uit elkaar? Blijven we trouw aan elkaar in deze periode? Verbreken we totaal het contact  of blijven we wel praten? Plan ook alvast een moment in dat jullie elkaar weer gaan zien, zodat dat duidelijk is en je daar naartoe kunt leven."

Afstand nemen

"Een time-out kan heel goed zijn om even afstand te nemen van de situatie. Zo krijg je echt even ruimte voor jezelf en kan je voor jezelf bedenken wat je nou écht wilt. Hoe voel je je over de situatie, mis je de ander? Wat mis je in de relatie en waar ben je helemaal klaar mee? Zo kan je dat op een goede manier naar elkaar uiten als je elkaar weer ziet."

via GIPHY

We were on a break!

Het is geen goed idee om seks te hebben met andere mensen tijdens je break. Gerlinde: "Het creëert angst dat de ander bij je weggaat. Het zorgt er juist voor dat je in paniek raakt of dat je je juist gaat terugtrekken. Dit triggert je verlatingsangst. Op deze manier heb je geen ruimte om echt eerlijk naar de situatie te kijken." Vluchten naar een ander is dus niet de oplossing in deze situatie. Als je wel seks hebt, maak je het nog lastiger om weer bij elkaar terug te komen.

Seks met anderen

Het gemis aan ervaring met anderen kan wel een reden zijn om een time-out aan te gaan. "Als je graag wilt experimenteren of je partner wel de ware is, kun je afspreken om met anderen te daten", legt Gerlinde uit. Maak daar echt goede afspraken over. Zorg dat jullie hier allebei echt oké mee zijn. Het kan ook zijn dat er eigenlijk een onderliggende behoefte zit. Bedenk goed wat je wil tijdens deze break.

Professionele hulp

Soms is het goed om met een relatietherapeut te gaan praten. Als er wel onderliggende behoeftes en problemen bij jullie liggen, kun je deze vaak niet zelf oplossen. Ook om veilig een break aan te gaan waar jullie ook echt samen uit willen komen is het goed om professionele hulp in te schakelen.

Lees ook: Jij een knuffelkont en je partner niet? Zo ga je ermee om