Jij een knuffelkont en je partner niet? Zo ga je ermee om

Relaties door Laura D

Word jij helemaal gelukkig van tegen je partner aankruipen en urenlang knuffelen, maar vindt je vriend(in) dat helemaal niks? Dat kan erg frustrerend zijn. Dit zijn een paar tips van een relatietherapeut om daar beter mee om te gaan.

Lees ook: Dit is op hoeveel mensen je gemiddeld verliefd wordt in je leven

Verschillende liefdestalen

Volgens relatietherapeut Gerlinde Mulder hebben we vijf verschillende talen van de liefde. Een liefdestaal is de voorkeur die je hebt bij het uiten en ontvangen van liefde. De vijf 'love languages' bestaan uit positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid en lichamelijke aanrakingen. Jij en je partner kunnen een test doen om erachter te komen wat jullie liefdestaal is. Dan weet je gelijk waarin jullie overeenkomen en verschillen. Jij hebt bijvoorbeeld behoefte aan aanrakingen, terwijl hij of zij juist waardering haalt door cadeaus te geven of tijd vrij te maken.

Communicatie

Het belangrijkste is communicatie. Als je niet aangeeft dat je het vervelend vindt, zal er ook geen verandering komen. Het is belangrijk dat jullie je allebei uit kunnen spreken in een relatie. Ga dus gewoon het gesprek aan! Geef aan waar je tegenaan loopt en geef aan dat je meer behoefte hebt aan aanrakingen. Vraag ook hoe het voor jouw partner werkt. Op deze manier kun je elkaar beter leren begrijpen.

Bang voor afwijzing

Het kan volgens Gerlinde voelen alsof de ander jou afwijst als je partner niet jouw love language spreekt. Dat is vaak helemaal niet het geval. Het is wel belangrijk dat jullie elkaar  genoeg geruststelling en bevestiging geven. Maak het bespreekbaar als je het idee hebt dat de ander jou niet genoeg bevestigt.

Spreek elkaars taal

Hou rekening met elkaars liefdestaal. Doe ook eens dingen in de liefdestaal van je lover, dit zal hij of zij enorm waarderen. Maak jullie verschillen bespreekbaar, en accepteer dat jullie op dit vlak misschien verschillen. Verras de ander ook eens door spontaan een cadeautje te geven, of door ineens heel lieve woorden te zeggen. Zo houd je je relatie ook nog eens gezond en spannend!

Lees ook: Zo ga je om met een angststoornis in een relatie