Zo ga je om met een angststoornis in een relatie

Relaties door Daniëlle

Het hebben van een relatie kan best ingewikkeld zijn. Je kunt zelf met dingen struggelen, maar jouw partner kan ook met een aantal dingen zitten. Dit kunnen dingen uit het verleden zijn, maar het kan ook een fobie zijn of zelfs een angststoornis. Hoe ga je hier als partner mee om?

Lees ook: Doe dit dagelijks met je partner voor een fijnere relatie

Wat is een angststoornis?

Het hebben van een angststoornis is allesbehalve fijn. We hebben allemaal angsten, maar bij iemand met een angststoornis zijn die angsten zo ontwikkeld dat het maar terug blijft komen en het effect heeft op hun leven. Het beste wat je dan al kan doen als partner is je verdiepen in de angst van jouw partner. Waar heeft jouw partner last van en waar komt die angst vandaan? Stel vragen.

Verschillende soorten angst

Er zijn verschillende soorten angst: dit gaat van angst voor bellen tot een sociale angst. Het hebben van een angststoornis kan dus over vanalles gaan. Op internet is genoeg informatie te vinden over angsten. Door je al te verdiepen in de toestand van jouw partner, krijg je er meer inzicht op en weet je dus ook sneller en beter hoe je diegene kan of moet helpen.

Help je partner waar mogelijk

Wanneer jouw partners angsten hun tol eisen is het beste natuurlijk dat ze professionele hulp gaan zoeken. Hoe graag ze het ook zouden willen, een angststoornis valt namelijk niet alleen op te lossen. Ook jij als partner zou dat moeten accepteren. Je partner helpen waar nodig - dus kleine dingen doen, helpen als iets niet lukt of helpen met hulp zoeken - is dus cruciaal.

Wanneer je partner een paniekaanva krijgt, komen er veel stresshormonen en adrenaline vrij. Er ontstaat daardoor een gevoel van vluchten, vechten en stress. Deze gevoelens kunnen heel lang aanhouden. Om je partner af te leiden, kan het het beste helpen te gaan ontspannen. Neem je partner bijvoorbeeld mee voor een wandeling, ga mediteren of luister samen muziek. Alle kleine dingen helpen.

Accepteer ook dat je niet altijd kunt helpen

Een angststoornis is iets waar je partner zelf mee worstelt. Ondanks dat je je partner het liefst met alles helpt, is dit niet altijd mogelijk. Om echt van die angststoornis af te komen zou je partner dit echt zelf moeten doen. Wanneer je partner een angstaanval of paniekaanval heeft, kun je dus ook niets meer doen dan er voor hem/haar zijn. 

Ook wanneer jouw partner niet geholpen wil worden, is het belangrijk te onthouden dat je je partner niet probeert over te halen. Wanneer iemand behandeld wil worden, moet diegene het zelf ook willen, anders helpt de behandeling niet tot weinig.

Zorg ook voor jezelf

Jouw partner is belangrijk voor je, maar probeer ook te onthouden dat voor jezelf zorgen ook net zo belangrijk is. Weinig of minder voor jezelf zorgen kan namelijk ook zorgen voor spanningen in jouw relatie, en dat willen jullie natuurlijk niet. Ze zeggen niet voor niets: je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt; dit geldt ook voor het zorgen voor jezelf.

Lees ook: Zo weet je of je een angststoornis hebt