Leren van je eerste ex-geliefde

Relaties door Karin
Break-ups zijn altijd klote. Maar vaak als je terugkijkt op een vorige relatie, kun je wel zeggen dat je er veel van geleerd hebt en dat je bepaalde dingen in de toekomst anders zal doen. Drie leZeressen vertellen.
 
Vooral als je jong, naïef en hoteldebotel bent op je eerste, grote liefde is de kans groter dat je bepaalde ?fouten? maakt of dingen doet waarvan je achteraf denkt: ?Dat zou ik nu heel anders doen.? 
 
Vriendinnen laten vallen
Zo maken veel meiden de fout bij hun eerste liefde nog maar weinig aandacht aan vriendinnen te besteden, zo ook Nynke: ?Ik was vijftien toen ik met Rik kreeg; ik was dus nog heel jong en niet echt wereldwijs. Eigenlijk vanaf het moment dat wij samen waren, leefden we zijn leven. Ik zag mijn vriendinnen op school, maar verder was ik bijna altijd bij hem en zijn vrienden. Toen het - bijna drie jaar later - uit ging, had ik wel een klein paniekmomentje. Wat is mijn leven nu eigenlijk? Wat ga ik doen in het weekend? Gelukkig kwamen die antwoorden snel, maar ik heb mezelf beloofd het nooit meer zo ver te laten komen! Daarbij heb ik geleerd dat een relatie gelijkwaardig hoort te zijn.?


Volg je gevoel
Maar ook vertrouwen en gevoel is iets wat je moet leren om te volgen. Hoeveel meiden hebben niet het gevoel gehad in vorige relaties dat ze bedonderd werden, maar probeerden dit gevoel te negeren? Eén troost: je leert er áltijd van, en in je volgende relatie zal je feilloos op je gevoel afgaan. Dat is iets wat Inge in ieder geval nu wél doet. ?Ik was negentien jaar toen ik mijn eerste grote liefde leerde kennen. Hij was zo romantisch en ik voelde me zó speciaal; hij ging echt voor mij! Alles ging goed en voelde goed. Maar na een tijd merkte ik dat dingen niet klopte, hij was vaak weg (voor zijn werk moest hij vaak op tournee met bands) en verhalen die hij vertelde waren een beetje vreemd. Vrouwen belden hem op zijn mobiel. Ik hoorde zat verhalen over hoe het tijdens die tournees eraan toe ging met vrouwen, maar hij was zo niet zei hij. Ik geloofde alles wat hij zei, hij hield tenslotte van me... Voor alles was een verklaring. Hij was er vaker niet dan wel maar ik hield mezelf voor dat wanneer hij er wél was, dit alles goed maakte. Ik was ook de enige vrouw waar hij zolang een relatie mee had en we zouden gaan samenwonen en waren bezig met een verbouwing. Dit moest toch genoeg zeggen over wat hij voor me voelde? Ik had drie jaar lang echt een relatie met pieken en dalen. Die pieken maakten toen voor mij alles goed. Nog steeds weet ik niet wat er destijds allemaal gebeurd is als hij weg was en ik wil graag geloven dat ik de enige was. Los van dat weet ik nu dat een relatie zo niet hoort. Ook al ben je af en toe ver weg, je hoort er wel voor elkaar te zijn en elkaar te steunen als dit nodig is. Ik heb nu een vriend waar ik me happy bij voel en waar ik nooit het gevoel hoef te hebben dat ik op de zoveelste plek kom.?
 
Iemand gelukkig maken
Ook bepaalde clichés in de liefde zijn hartstikke waar. Maar als dat cliché voor jou op dat moment even niet zo goed uitkomt? Erica: ?Ik was veertien toen ik Erik leerde kennen. Hij was zestien, had de mooiste blauwe ogen die ik ooit had gezien en ik mocht z'n aansteker lenen op de kermis waardoor ik natuurlijk meteen hopeloos verliefd werd. Hij was mijn eerste echte vriendje inclusief een heleboel eerste keren: de eerste keer seks en de eerste keer op vakantie. We zijn samen opgegroeid en hebben samen zo veel geleerd. Echter, Erik was nooit een écht vrolijke, ondernemende jongen. De keren dat ik hem uit bed moest trekken waren niet meer op één hand te tellen en de avonden die we samen uitgeblust voor de tv doorbrachten waren helemaal ontelbaar. Ik zat vol energie, wilde altijd wel iets doen. Het heeft me jaren gekost om te realiseren dat dit het niet was; dat ik doodongelukkig ging worden door te proberen hem gelukkig te maken. Hij had serieuze hulp nodig die hem in zou laten zien dat het leven wel de moeite van het leven waard was. Ik heb het toen ik bijna negentien was uitgemaakt. Als er iets is dat ik heb geleerd is het dat de clichés allemaal waar zijn: je kunt niemand gelukkig maken.?
 
Welke fout(en) heb jij gemaakt in je vorige relatie(s)?