Over narcisme: Wat als je kind in een narcistische relatie zit?

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Wanneer we in een narcistische relatie terecht komen, zijn daar vaak ook ouders bij betrokken. En ouders zien hun eigen kinderen worstelen in dit web. Hoe is het voor ouders om hun kind -ongeacht welke leeftijd- zo te zien vechten en keer op keer te zien zwichten en teruggaan, omdat deze relatieverslaafd en dus afhankelijk is geworden van de narcist?

narcisme kind

Machteloos

Kort gezegd, dit is voor ouders ontzettend zwaar. Als ouder heb je de neiging om je kind in te willen laten zien dat dit niet goed is voor hem/haar. Je zou de ogen willen openen en je voelt je zo ontzettend machteloos, omdat het lijkt alsof alles wat je zegt, niet echt binnenkomt en je niet meer echt contact maakt met je zoon of dochter, omdat deze zichzelf verloren is. En ondertussen zie je je kind achteruitgaan, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Ook al heb je als ouder soms het gevoel er zelf in meegezogen te worden en ga je er ook zelf aan onderdoor om je kind zo zelfdestructief te werk te zien gaan, hou empathie en blijf contact houden.  

De zoon of dochter die hier middenin zit, heeft op dit moment nog niet de kracht en de inzichten om uit deze relatie te stappen en het afdwingen daarvan heeft geen enkele zin. Dat werkt juist averechts, met het gevaar dat je zoon of dochter gaat afspreken achter je rug om, om je niet teleur te willen stellen, zich schaamt of bang is dat je boos wordt of in het slechtste geval, zich tegen je keert en dat is het laatste wat je wilt, want dat betekent dat de narcist het zover heeft gekregen dat je kind voor je eigen ogen uit je handen wegglijdt. Dus blijf in contact! Hoe moeilijk ook, probeer niet te veroordelen en oordelen, ook al begrijp je er niets van. Ga erover lezen, schakel deskundigen in die kennis en kunde hebben van narcistisch misbruik en hoe je hier als ouder mee om moet gaan.

Eigen tijd

Je kind is de enige die de verantwoordelijkheid kan nemen om op een bepaald moment in zijn/haar leven de narcist voorgoed vaarwel te zeggen. Dit heeft zijn eigen tijd en eigen dynamiek. Realiseer je dat dit onder andere nodig is om lessen te leren en dat jij hier als ouder weinig invloed op kan uitoefenen. Je kind onder druk zetten heeft dan ook geen enkele zin. Hoe meer je hier over discussieert, ruziet of zegt dat hij/zij er een punt achter moet zetten, hoe meer je deze in de armen van de narcist drijft. Juist in deze periode in het leven van je kind, ben je als ouder meer dan ooit nodig, ook al lijkt het weinig effect te hebben. 

Blijf geduldig, blijf in contact en blijf aangeven dat deze relatie destructief is voor hem/haar, maar doe dit zonder te veroordelen. Dit gaat ongetwijfeld tegen al je gevoelens als ouder in, want je wilt je kind beschermen voor deze destructieve persoon en er alles aan doen om hem/haar zo snel mogelijk uit dit web te krijgen. Maar nogmaals, hou voor ogen, hoe harder je trekt, hoe meer je de ander in de armen van de narcist drijft. Vergeet niet dat ook deze hiermee macht krijgt, want de narcist zal ook de ouders tegenover zijn/haar partner willen uitspelen en op het moment als jullie ruzie maken om deze destructieve relatie, zal de narcist zeggen: Zie je wel, je ouders willen je niet gelukkig zien of je ouders keuren mij en daarmee indirect ook jou af. Dit soort manipulaties worden door de narcist ingezet, om zo nog meer macht over je kind te krijgen. En deze zal gaan twijfelen, zeker zolang er nog niet voldoende inzicht is. 

Contact houden

Dus houd contact en blijf praten! Dit is echt ontzettend belangrijk. Besef dat je kind zich al ongelooflijk alleen voelt. Hij of zij wordt door de narcist in een isolement geplaatst en leeft in een rollercoaster van wisselende emoties, dus het is mentaal een enorm zware tijd. Als je als kind dan ook nog voelt dat je ouders je niet meer steunen, wordt de eenzaamheid nog groter met alle gevolgen van dien. Het is een ongelooflijk zware weg voor je zoon of dochter, maar met de juiste hulp is er absoluut een weg omhoog!

 

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl,

Charlotte schreef eerder onder andere:

Van narcistische ouder naar narcistische relatie
Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?
Tips voor omgang met een narcist
Codependentie en narcisme