Breakdowns die we allemaal minstens één keer hebben gehad

Psyche & spiritualiteit door Sabine
Hoewel we het graag anders zouden zien, is ons leven niet altijd rozengeur en maneschijn. Een breakdown zo af en toe is daarom helaas niet te voorkomen, zeker niet wanneer we in deze barre tijden te kampen hebben met een winterdipje. Deze zenuwinzinkingen hebben we allemaal weleens gehad… 


De iedereen-om-me-heen-gaat-trouwen-en-ik-ben-maar-aleheeheen-breakdown
Gewapend met twee dozen tissues en een fleecedenkentje voor één persoon zit je op de bank weg te kwijnen bij de zoveelste slechte romantische comedy en lepel je woest een bak Ben & Jerry’s in je eentje naar binnen. Je telefoon vibreert heftig, omdat je laatste vrijgezelle vriendin nu óók het huwelijksbootje instapt met haar perfécte man en net in de groep heeft verkondigd dat ze gaat trouwen. De verraadster. Waarom in hemelsnaam ben jij nog alleen? Wáárom?! Wat heeft zij wat jij niet hebt? Wat hebben ze allemaal? Godsamme...
 
De het-lukt-me-nóóit-om-af-te-vallen-breakdown 
Het lukt Mies, het lukt Linda en zelfs Viona is erin geslaagd om een aantal kilootjes kwijt te raken. Waarom lukt het jou dan niet? Jij hebt het gevoel dat je gedoemd bent om als een dikzakje door het leven te moeten gaan. Dat Atkins-dieet slaat bij jou niet aan, hoor. En die poedertjes doen hun werk al helemaal niet naar behoren. Gatver. Gaat het je ooit lukken om één kilo vet kwijt te raken? Never mind. Waar zijn die chocoladerepen?!
 
De ik-ben-gigantisch-mega-super-ongesteld-en-alles-is-kut-breakdown
Had je deze breakdown maar één keer in je leven gehad. Helaas klopt moeder natuur twaalf keer per jaar, wat jou betreft twaalf keer te vaak, aan de deur. En dan barst de hel los. De repen chocolade zijn niet aan te slepen en je stampt vijf dagen, met veel pech zes of zeven, de hele tijd hartstikke chaggo rond. Niets kan je opvrolijken. Wat je omgeving ook probeert, het kan je alleen maar chagrijniger maken. Je voelt je wanhopig en grijpt elke gelegenheid aan om dat duidelijk te maken aan iedereen om je heen. En de postbezorger is daar echt geen uitzondering op. 


De het-gaat-me-never-nooit-lukken-om-een-baan-te-vinden-breakdown 
Stomme recessie, stomme economie, stomme bazen, stomme alles! Het vinden van werk gaat niet altijd over rozen. Sterker nog, het lijkt erop dat het je nooit gaat lukken om je droombaan te bemachtigen. Überhaupt een baan vinden lijkt nog onmogelijker dan een relatie krijgen met Jamie Dornan. En daar heb je dan al die jaren voor gezwoegd op school. En hoewel die school je steeds een topjob beloofde, een baan heb je nog steeds niet. Een torenhoge studieschuld dan helaas weer wel. 
 
De ik-ben-hartstikke-lelijk-breakdown
Vooral in de dagen na Kerst, je verjaardag of een ander feest heb je deze breakdown. Je hebt natuurlijk weer heel wat hapjes naar binnen lopen stouwen en dat is maar al te goed te zien aan je huid. De pukkels schieten als paddenstoelen uit de grond en daarnaast wil je haar ook nog eens voor geen meter zitten. Je hebt het gevoel dat eigenlijk helemaal niets zit zoals het moet. Aargh. Het zit je allemaal niet mee. 
 
Gelukkig komt na regen zonneschijn en komen we deze breakdowns na een tijdje weer te boven. Met opgeheven hoofd, wat helemaal niet zo lelijk is als je eerder beweerde, en een lichaam wat helemaal niet zo dik is als jij even dacht, ga je fluitend op pad. Je weet wel, naar je baan die je na een tijdje toch wel hebt weten te bemachtigen.