Dit is waarom je ’s nachts je hele leven op een rijtje wilt krijgen

Psyche & spiritualiteit door Jeanine

Krijg jij ‘s nachts ook een hele lading aan motivatie? Je neemt jezelf voor om vroeg op te staan, echt wat van je dag te maken en je hele leven om te gooien. Komt dat je bekend voor? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen krijgen ‘s nachts opeens de energie en motivatie om hun leven op een rijtje te krijgen. Waar komt dat eigenlijk door? En hoe voorkom je dat je die motivatie ‘s ochtends kwijtraakt?

Leven op rij 's nachts

Lees ook: Dit is waarom je je horoscoop misschien verkeerd leest

Alles uit het leven halen

“Morgenochtend sta ik vroeg op, begin ik met mediteren, ga ik sporten en werk ik m’n hele takenlijst af!” Yeah, right. De volgende dag word je wakker en is die motivatie alweer ver te zoeken. Je bent niet de enige die ‘s nachts opeens van alles uit het leven wil halen.

Ruimte om te denken

’s Avonds is het rustig en ervaar je vaak veel minder prikkels dan overdag. Je hebt de ruimte om na te denken en staat jezelf ook eerder toe om te dromen over de dingen die je nog wilt doen of bereiken. Vaker sporten, gezonder eten, naar podcasts luisteren, een cursus volgen: allemaal dingen die je wellicht zou willen doen, maar gewoonweg nog niet doet. Alles lijkt ‘s avonds mogelijk en binnen handbereik. Dagdromen over dit soort dingen kan een goed gevoel geven en daarmee zorgen voor een extra boost motivatie. Niet zo gek dus als je je leven op een rijtje wilt krijgen en je on top of the world voelt.

Onproductief

Heb je gedurende de dag niet alles kunnen doen wat op je lijstje stond? Grote kans dat het voelt alsof je je dag hebt verspild. Je wilt je onproductiviteit van die dag goed maken, zodat je toch nog het gevoel hebt dat je goed bezig bent. Morgen is er weer een dag en dan krijg je vast wel je hele lijstje af. Het is makkelijk om zo te denken, want er zit een verschil tussen de present you en de future you. De present you kan lekker dagdromen en fantaseren over de volgende dag. De future you daarentegen moet al die plannen ook echt waar gaan maken. En daar gaat het vaak mis.

Waarom gaat het mis?

Die gedachtegang is natuurlijk heel leuk, maar de volgende ochtend word je vaak gedemotiveerd wakker. Het is een ding om te zeggen dat je iets gaat doen, maar het werkelijk doen is een heel ander verhaal. Je beseft je ‘s ochtends hoeveel tijd en moeite het gaat kosten om al die plannen waar te maken, vooral als je een hele waslijst hebt gemaakt met dingen die je de volgende dag wilt gaan doen. Dat kan redelijk overweldigend voelen en al gauw demotiveren. Want zeg nou zelf: al die dingen gedaan krijgen in één dag, is vaak gewoon onhaalbaar.

Gewoontes aanleren

Veel dingen die we doen, zijn een gewoonte. Die gewoonte is niet in één dag af- of aangeleerd, maar helpt je wel om dingen langere tijd ook echt te doen. Vertrouw dus niet alleen maar op je motivatie, maar zorg ervoor dat iets een gewoonte wordt. Je zult merken dat je het op een gegeven moment automatisch gaat doen, ook als je er geen zin in hebt. Bedenk wel: Rome is niet in een dag gebouwd. Je kunt je dus wel voornemen om per direct veel te mediteren, alleen maar gezond te eten en gitaar te leren spelen, maar dat is niet realistisch of haalbaar. Houd daar rekening mee en zet jezelf niet te veel onder druk.

Details

Maak je plannen niet te uitgebreid of abstract. Bedenk wat je precies wilt bereiken en hoe je dat wilt doen. Gezondere maaltijden maken is bijvoorbeeld best breed. Neem je voor om eerst recepten op te zoeken en implementeer het beetje bij beetje in je dag. Dat klinkt misschien minder leuk, maar het voorkomt dat je de volgende ochtend wakker wordt en het idee direct laat varen. That's when the magic happens!

Lees ook: Stel jezelf elke dag deze 3 vragen voor betere motivatie en productiviteit