Wat is love bombing en hoe gevaarlijk is het?

Relaties door Angel

Love bombing klinkt onschuldig, maar is het tegenovergestelde hiervan. Het lijkt namelijk alsof je een perfecte relatie hebt: je wordt overspoeld met cadeautjes én je krijgt alle aandacht die je wilt. Jij staat centraal en je hebt het gevoel alsof die persoon altijd voor je klaarstaat. Klinkt goed, toch? Zou je denken. Misschien is het net iets té perfect…

love bombing gevaarlijk

Lees ook: Zo ontdek je of je partner een emotionele affaire heeft

Overtuigen en overhalen

Die persoon met wie je net datet, doet er alles aan om jou ervan te overtuigen dat jij de ware bent. De woorden die hij of zij zeggen raken je. Dan komt er ook nog bij dat die persoon opvallend zelfverzekerd is en er charmant uitziet, wat jouw hartje sneller doet kloppen. 

Vrede behouden

Als je even een momentje voor jezelf of met je vrienden wilt, dan vraagt een love bombing partner of date áltijd een verklaring: “waarom kies jij voor hen en niet voor mij? Is het leuker zonder mij?” Die persoon is beledigd als je met je vrienden afspreekt. Hij of zij praat in op je schuldgevoel. Om een ruzie te vermijden, zeg je je afspraak met je vrienden af. 

love bombing gevaarlijk

Narcistisch gedrag

Psychiater Dale Archer vertelt tegen Psychology Today dat een relatie draait om geven en nemen. Maar dit is bij love bombing totaal niet het geval. Het lijkt zo’n perfecte relatie, dat het gewoon ongezond is. Je bent een slachtoffer van emotioneel misbruik. “Het is een vorm van manipulatie,” aldus Dale. “Het komt vooral voor als je met een narcist of psychopaat datet. Diegene probeert jou te trainen in een bepaald gedrag en houdt alleen van je als je je zo gedraagt.” 

Hoe spot je die persoon?

Het kan heel lastig zijn om iemand te spotten die love bombed, volgens Dale. Aan het begin van elke relatie is het spannend. Je voelt een gezonde spanning. Dale zegt: “Het is niet nodig om gelijk alarm te slaan als je het gevoel hebt dat het je even te veel wordt. Dat is volkomen normaal bij verliefdheid.”

Wel geeft Dale een waarschuwing: “Let goed op hoe snel alles gaat. Als diegene na de tweede date al een sleutel geeft van zijn of haar huis of hij na een maand al begint over trouwen… Dat is een red flag.” In deze soortgelijke gevallen is het niet normaal dat iets zó snel gaat, of dat diegene al jouw tijd opeist. Die persoon laat je geloven dat jullie voor elkaar gemaakt zijn en dat er totaal geen reden is om dingen rustig aan te doen.

love bombing gevaarlijk

Type vrouw

Therapeut Perpetua Neo praat hierover tegen Business Insider: “Vrouwen die voor narcisten vallen zijn zelden passief. Vaak zijn ze juist ambitieus en bereiken ze veel. Ze zijn alleen te empathisch en gaan het gedrag van hun partner goedpraten. Hier maken narcisten dan weer misbruik van. Als je eenmaal slachtoffer bent geworden van love bombing, doe je alles om de lieve persoon op wie je verliefd bent terug te halen. Alleen die persoon bestond nooit, het was al die tijd een masker.” 

Realisatie

“Het was voor die persoon slechts een transactie. Narcisten proberen uit elke situatie hun eigen voordeel te halen. Uiteindelijk voel je je gebruikt en heb je het gevoel dat je jezelf bent verloren in die relatie. Pas na een tijdje kun je alles duidelijk zien en heb je door dat die lieve woordjes, complimentjes en beloftes niet echt waren,” aldus Perpetua.

Voorkomen

Om deze nare situaties te voorkomen, kun je het beste gewoon je tijd nemen tijdens het daten. Dale zegt dan ook dat je het je gewoon rustig aan kan doen. “In het begin van een relatie moet je soms een stapje terug doen en bewust worden van je grenzen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het ook.”

Lees ook: Zo ga je om met een angststoornis in een relatie