De narcist houdt wel van me, de narcist houdt niet van me...

Relaties door Charlotte

Een relatie met een narcist kan heel wisselvallig zijn. Het ene moment ben je nog alles voor hem en het volgende moment behandelt hij je als een hoopje afval. En jij raakt meer en meer in verwarring en van wie je bent vandaan...
 
Mensen die in een relatie met een narcist hebben gezeten, herkennen het allemaal wel: de enorme turbulentie, de wisselvalligheid en onvoorspelbaarheid van de narcist en de relatie. Wat het nog vervelender maakt, is dat narcisten uitermate bekwaam zijn om je het ene moment op te hemelen en het volgende moment als een blad aan een boom om te draaien en je te behandelen als een deurmat. En voordat je realiseert wat er werkelijk aan de hand is, zit je alweer in een volgende episode vol met drama.
 
 
Ex
Hoe kan deze persoon, die eerst zo lief, enthousiast en zorgzaam leek, zich vervolgens ontpoppen tot een personage vol woede, die emotionele manipulatie en mishandeling toepast? Sommige narcisten hebben zelfs nog een goeie band met hun ex, waardoor je nog meer gaat twijfelen of het toch echt niet aan jou ligt. Want hoe kan het anders dat hij nog zulk goed contact met haar heeft?
 
Er zijn ook narcisten die veel aan goede doelen geven, willen laten zien hoe genereus ze wel niet zijn en hun (ex-)dierbaren ondersteunen met van alles en nog wat. Dit lijkt fantastisch op het eerste gezicht, maar narcisten doen dit met een reden. De narcist imponeert anderen met zijn onbaatzuchtigheid en vriendelijkheid, zodat hij hen voor zich weet te winnen. En deze manier wordt ook ingezet als wapen; kijk eens wat ik allemaal voor je doe en heb gedaan en wat jij allemaal niet doet.
 
De narcist kan ook heel goed acteren qua gevoelens. Het lijkt alsof er oprechte liefde, compassie, begrip en tederheid getoond wordt, waardoor jij gaat twijfelen aan je eigen waarnemingsvermogen. De narcist lijkt echt emoties te voelen en te kunnen tonen, dus dan zal er toch wel empatisch vermogen zijn..? Nee, dit is gespeeld. De narcist neemt waar, observeert en handelt vervolgens op die wijze, zoals hij weet dat er van hem verwacht wordt. En juist dit zorgt weer voor twijfel bij jou.
 

 
Geliefd
Hij kan je prachtige woorden en beloftes doen, je diep in de ogen aankijken en vertellen hoeveel hij van je houdt, dat jullie soulmates zijn en dat jij de hemel op aarde bent voor hem. Deze prachtige woorden zijn helaas zonder enige betekenis. Het gaat de narcist om het resultaat van deze woorden. De narcist wil zich geliefd voelen. Hij wil het gevoel hebben uniek te zijn, geadoreerd te worden en met name de geliefde dient geen tegengas te geven. Is dit echter wel het geval, dan kunnen er dreigementen over de relatie ontstaan als: 'Ik ben klaar met jou en je gedrag', 'Als je nog langer zo doorgaat, dan...' en 'Ik twijfel of ik nog wel van je houd'. Hij kan opnieuw wisselvallig worden, niet meer tegen je praten, de telefoon erop gooien en je volledig negeren; de zogeheten 'stilte-behandeling'.
 
Enige vorm van bedreiging voor zijn eigen opgeblazen 'ik', zoals kritiek, wordt moeiteloos afgestraft. Het frustrerende en pijnlijke gedeelte voor de partner is vaak dat de narcist niet verteld heeft waar hij mee rondloopt, dus zo lief als de narcist in zijn goeie modus is, zo gemeen en rücksichtslos is hij en straft hij je af als hij in zijn slechte modus terecht komt.
Narcisten zijn volledig onberekenbaar. Ze hebben ofwel niet de emotionele mogelijkheden en vaardigheden om verbinding te scheppen, ofwel geen behoefte aan echte verbinding. Dus kunnen ze handelen zoals ze doen.
 
Betrek het echter niet op jezelf. Het is een gebrek van de narcist, ook al legt deze alle verantwoordelijkheid bij jou. Het is altijd jouw schuld, jij bent de aanstichter, etcetera. Dit is onmogelijk. Jij bent niet verantwoordelijk voor de hele wereld en je zou moeten kunnen zeggen, vragen en zijn wie je bent zonder condities of afstraffingen. Dit is geen liefde. Liefde gaat niet over vechten tegen of verdrietig zijn. Liefde moet je gelukkig en geliefd maken en moet je voelen. Niet minderwaardig, niet twijfelend en onzeker over je partner of jezelf, maar vol vertrouwen..
 
_________________________________________________________________________________

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.