Spider-webbing: wat houdt deze manipulatieve manier van daten in?

Relaties door Zita

Als je wel eens te maken hebt gehad met gaslighting of ghosting, weet je hoe vervelend en schadelijk deze zijn voor je mentale gesteldheid. Helaas is er ook een andere (nieuwe) manipulatieve manier van daten die nu in de rondte gaat: spider-webbing. Om deze manipulatieve manier van daten te herkennen en de voorkomen dat je hierin terechtkomt, vertellen wij je in dit artikel er alles over.

Wat is spider-webbing?

Nu ben je waarschijnlijk benieuwd wat deze interessante term inhoudt. Spider-webbing is een collectie van manipulatieve tactieken die iemand inzet om met iemand te daten. Van gaslighten tot breadcrumbing, tot love bombing. Het heeft allemaal te maken met iemand die een web van bedrog en toxic gedrag maakt. Vergelijkbaar met een spin die haar web aan het weven is en onverwacht de prooi vangt. Jakkes.

Zo spot je spider-webbing

Nu we weten wat spider-webbing is, vertellen we je hoe je dit spot. Het is soms moeilijk om spider-webbing te spotten, omdat het vaak bestaat uit verschillende soorten gedrag dat langzaam erger wordt met de tijd. Toch zijn er een paar tekenen waaraan je spider-webbing herkent in onderstaande gedragingen:

-        Love bombing: dit is wanneer iemand al vroeg in de relatie je overspoelt met extreem veel complimenten, cadeaus of liefdesverklaringen en daar plotseling mee stopt. Mogelijk manipuleren ze je.

-        Breadcrumbing: dit is wanneer iemand flirty en lieve dingen laat horen, zonder daar echt serieuze intenties bij te hebben. Mogelijk gebruiken ze je.

-        Gaslighting: dit is een tactiek waarbij de manipulator je constant zo laat voelen dat je twijfelt aan jezelf. Dat doen ze door bijvoorbeeld dingen te ontkennen of door jou het gevoel te laten geven dat je fout zit. Hierdoor trek je jezelf constant in twijfel. Het is hierbij belangrijk om te blijven geloven in je jezelf.

 Lees ook: Gaslighting: zo herken je of je partner dit doet

Waarom is spider webbing zo slecht?

Spider-webbing wordt gezien als één van de meest toxic trends, omdat het een trend is die meerdere manipulatieve trends omvat. Net zoals een spin z’n prooi zorgvuldig in haar web weeft, doet de persoon dit ook bij zijn dates met subtiele en onopvallende tactieken. Degenen die helaas toch de fout in gaan door dit spinnenweb in te stappen, komen hier moeilijk uit en blijven achter met emotionele schade en gebrek aan zelfsrespect. Ook heeft het soms een blijvend effect op toekomstige relaties. Zo vertrouw je mensen minder snel en durf je minder snel een nieuwe relatie aan te gaan.

Zo voorkom je contact met spider-webbing

De eerste stap is om spider-webbing vroegtijdig te herkennen. Door jezelf goed te informeren over alle spider-webbing tactieken, spreek je de persoon die dit doet een stuk gemakkelijker aan. Door eerlijk te zijn over je behoeften, wensen en verwachtingen, doet iemand ook meer z’n best om hieraan te voldoen. En, ook heel belangrijk: houd je altijd vast aan je normen en waarden en wees hier ook streng op. Verlaag je niet zomaar naar een ander niveau van iemand.