Zo vergroot je de kans op een tweeling

Zwanger door Laura D

Heb jij de droom om ooit een tweeling op te voeden? Dan hebben we slecht nieuws... de gemiddelde kans op een tweeling is slechts drie procent. Wel zijn er mogelijkheden om de kans te vergroten. Ja, echt! Deze dingen kun je doen om straks misschien toch twee hummeltjes rond te hebben huppelen.

Lees ook: 13 x had ik dit maar geweten voordat ik zwanger was

Alleen een twee-eiige tweeling

First of all, er zijn twee typen tweelingen. Een eeneiige (identieke) tweeling en een twee-eiige tweeling. Een eeneiige tweeling is een bevrucht eitje die zichzelf opsplitst in twee embryo’s. Hierop kun je geen invloed uitoefenen. Elke vrouw heeft even veel kans op deze identieke tweeling, ongeacht je genen. Op een twee-eiige tweeling heb je wel invloed.

Genen

Allereerst kun je door middel van je genen je kansen op een twee-eiige tweeling al veel hoger maken. Als jij meerdere twins in je familie hebt, met name aan je moeders kant, heb je al vier keer meer kans. Lange mensen en mensen met een BMI boven de 30 hebben ook meer kans op een tweeling. Ook als je meer dan vier kinderen hebt gebaard schijnt je lichaam eerder een tweeling aan te ‘durven’. Ook krijg je, hoe ouder je bent, meer kans op een tweeling. Boven de 45 is dat zelfs 17%.

Vitaminen

Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Neem in ieder geval genoeg vitamines. Met een vitaminetekort wordt de kans op twee eitjes namelijk alleen maar kleiner. Vooral foliumzuur heeft goede effecten op je zwangerschap en geeft twee keer zo’n grote kans op een tweeling. Slik vanaf vier weken voor de bevruchting elke dag een tablet van ongeveer 0,5 miligram. Het duurt namelijk vier weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam wordt opgenomen.

Anticonceptie en IVF

Als je net gestopt bent met de pil of andere hormoonanticonceptie moet je lichaam weer wennen aan je natuurlijke hormonen. Hierdoor is de kans in de eerste maanden veel groter dat er twee eitjes loskomen. Ook met IVF is de kans groter. Door de hormonen die tijdens deze behandeling worden gegeven rijpen er meerdere eicellen in je eierstokken. Deze worden dan buiten de baarmoeder ‘geoogst’ en bevrucht. Je kunt in goed overleg met je arts besluiten om meerdere bevruchte eicellen terug laten plaatsen.

Superzaad

Mannen hebben ook invloed op het aantal bevruchtingen. Hoe gezonder het zaad, hoe beter ze eitjes kunnen bevruchten. Vooral groene groenten en oesters schijnen spermacellen optimaal te laten zwemmen. Ook genoeg slaap, weinig stress en voldoende beweging zorgen voor extra vruchtbaar sperm. Ga er dus een weekje tussenuit of plan een lekker dagje naar de spa. Hopelijk heb je dan binnenkort goed nieuws!

via GIPHY

Lees ook: Feit of fabel? Deze 6 zwangerschapsmythes zijn (niet) waar