13 x had ik dit maar geweten voordat ik zwanger was

Zwanger door Redactie Ze.nl

Een zwangerschap ziet er in films zo romantisch en magisch uit. De werkelijkheid is jammer genoeg geen gevalletje rozengeur en manenschijn. Om nog maar te zwijgen over de bevalling. Op Reddit delen vrouwen de dingen die ze hadden willen weten voordat ze in verwachting raakten. Wees gewaarschuwd...

zwanger weten

Lees ook: Feit of fabel? Deze 6 zwangerschapsmythes zijn (niet) waar

1. Borstvoeding is moeilijk

"Niemand praat over hoe moeilijk borstvoeding is. Je wordt verteld dat het het beste is voor de baby. Mensen nemen aan je een keuze hebt, maar soms lukt het niet. Het is niet alsof de baby of de moeder gelijk weet hoe het moet. Dat kan zoveel stress veroorzaken, wat ook een negatief effect heeft op de melkproductie. Ik bloedde tijdens het voeden en mijn eerste kindje beet zelfs een stukje van mijn tepel af. Het was traumatischer dan de bevalling voor mij. Ik voelde me schuldig dat ik ermee stopte. Mijn advies aan mijn jongere zelf en nieuwe moeders: de borst is niet het beste, voeding is het beste. Wees niet te streng voor jezelf en stap over naar flesvoeding als borstvoeding te moeilijk is."

via GIPHY

2. Het is niet altijd leuk

"Je hoeft niet van elke minuut van het ouderschap te genieten. Het is oké om slechte dagen te hebben, waarop je vindt dat je kinderen eikels zijn. Je verpest het niet. Het is gewoon HEEL moeilijk." 

3. Postnatale depressie kan iedereen overkomen

"Het maakt niet uit hoeveel je gepland hebt en hoe erg je uitkeek naar je baby, een postnatale depressie kan iedereen overkomen. Het is niet iets dat je kan beïnvloeden. Partners van kersverse moeders: let alsjeblieft goed op. Zoek hulp en stop het niet weg."

4. Miskramen

"Miskramen komen bizar vaak voor. Ik zeg dat als persoon die een overleden kindje in de buik droeg, terwijl ik wachtte tot het chirurgisch verwijderd werd."

5. Je lichaam verandert enorm

"Een baby krijgen kan je lichaam kapotmaken bij veel vrouwen. Vergeet de 'vrouwen doen dit al generaties lang' onzin. Veel vrouwen worstelen na de bevalling met incontinentie. [...] Je buik zal er nooit meer hetzelfde uitzien. Ik had een smalle taille en platte buik voor ik kinderen kreeg. Nu heb ik een dikke zak op mijn buik en veel rode stretch marks. [...] Na de bevalling lekte ik poep vanwege een derdegraads scheur en bekkenbodemproblemen. Als het niet verbetert, zal ik bij komende zwangerschappen en bevallingen ook deze problemen ervaren. Ik haat mijn nieuwe baby niet, maar ik weet niet zeker of ik kan zeggen dat het het waard was." 

6. Goede nachtrust bestaat niet meer

"Lang voordat de baby er is, kun je al niet meer goed slapen. Iedereen zegt altijd dat ik 'moet slapen nu het nog kan', maar de zwangerschap leidt tot onverklaarbaar slaaptekort."

via GIPHY

7. Derde bevalling

"De eerste bevalling is de baby, dan volgt de placenta. Niemand heeft me ooit verteld over de 'derde bevalling', a.k.a. je eerste keer poepen na de geboorte. Het duurde bij mij zo lang voordat ik weer kon."

8. Weken vloeien

"Lochia (vloeien, red.) is de ergste ongesteldheid die je ooit hebt gehad. Na de bevalling scheidt je lichaam 'restjes' af van het dragen van de baby. Het vloeien kan wel weken duren. Ik zal nooit vergeten dat me verteld werd dat een bloedprop zo groot als een tennisbal kon zijn. Zo goor."

9. Lange bevalling

"Bij sommige vrouwen begint de bevalling niet met het breken van de vliezen en een halfuur later is daar je baby. Mijn vliezen broken en 29 uur later kwam de baby eindelijk."

10. Meningen

"Dat iedereen een mening heeft over wat je doet tijdens je zwangerschap en hoe je je kind gaat opvoeden."

11. Geen vlinders

"Babyschopjes voelen niet als vlinders in je buik. Het voelt alsof iets over je huid kruipt, maar dan aan de binnenkant."

12. Zwanger worden is moeilijk

"Hoe moeilijk het kan zijn om zwanger te raken en blijven. Iedereen vermoedt dat het makkelijk en snel gaat. Helaas, is dat niet het geval bij veel vrouwen. En voor vrouwen die moesten dealen met onvruchtbaarheid of miskramen, komt er veel angst bij een zwangerschap kijken."

13. Gekke cravings

"Cravings zijn niet alleen voedsel. Ik kreeg cravings voor aarde, vooral strandzand. De geur van het strand was ondraaglijk. Ik wilde niets liever dan handenvol zand in mijn mond stoppen. Ik heb het nooit echt gedaan en de cravings verdwenen zodra de baby was geboren. 

via GIPHY

Lees ook: De mooiste babynamen geïnspireerd op de natuur
 

Bron: Reddit