'Brildragers hebben drie keer minder kans op coronabesmetting'

De maatschappij door Laura

Na maandenlang klungelen met mondkapjes en beslagen glazen, is er ein-de-lijk goed nieuws voor brildragers. Verruil je bril nog even niet voor lenzen, want nieuw onderzoek wijst uit dat je kans op een coronabesmetting een stuk kleiner is met een bril op je neus.

Lees ook: Brildragers, let op! Dit is de allerbeste tip tegen een beslagen bril door een mondkapje

Minder kans op besmetting met bril

Een brildrager zijn in tijden van corona is niet alleen maar ellende, zo bleek uit Indiaas onderzoek. Onderzoekers vroegen 304 mensen (223 mannen en 81 vrouwen) die met coronaklachten in het ziekenhuis belandden over hun zicht. Slechts 19 procent van hen gaf aan meestal een bril te dragen. Say what now?

via GIPHY

Ogen wrijven

Hoe dat komt? "Een persoon heeft de gewoonte om zijn eigen gezicht gemiddeld 23 keer per uur aan te raken. In de ogen wrijven gebeurt zo’n drie keer per uur", klinkt het in de studie. Als je langer dan acht uur per dag een bril draagt, blijk je twee tot drie keer minder risico te lopen om besmet te worden. Volgens het onderzoek spelen met name de traanbuizen een belangrijke rol in de overdracht van het virus. "Even in de ogen wrijven met besmette handen kan volstaan om Covid-19 op te lopen".

De studie moeten nog getoetst worden door andere onderzoekers in een zogeheten peer review, maar wat ons betreft is dit genoeg reden om de contactlenzen voorlopig niet te dragen. Die beslagen glazen nemen we dan maar voor lief.

via GIPHY

 

Lees ook: Avondklok: 9 momenten waarop je na 21:00 wél naar buiten mag