DIY: 10 manieren om je zonnebril te pimpen

Mode & trends door Marleen_S
Een grote zwarte kijker om mensen vanaf het terras te bespioneren. Of een hipsterbrilletje dat je gelijk populair maakt. In de zomer is je zonnebril je grootste vriend! Jouw saaie glazen geef je net wat extra met deze DIY’s.


Aztecprint
De Aztecprint, waar zie je 'm niet voorbij komen? Reden genoeg om ook je zonnebril te voorzien van een kek Aztecmotiefje.
Dit heb je nodig: nagellak, een satéprikker en een vaste hand.
Zo maak je het: Kies ervoor het printje in één kleur te maken, zodat je geen kliedergevaar krijgt met dertig soorten nagellak. Doop de satéprikker in jouw favo kleurtje en kies een zonnebril met brede pootjes. Streepjes, driehoekjes, stipjes: alles mag door elkaar.


Donutbril
We houden van gekke zonnebrillen. Hartjes, Jonh Lennon-ronde glazen you name it! En stiekem zijn we ook gek op donuts en dus ook op deze bril.
Dit heb je nodig: Bruine nagellak en drie of vier felle kleurtjes.
Zo maak je het: Men neme een ronde zonnebril (hoe groter de glazen, hoe groter de donuts) en verf deze bruin. Laat dit laagje drogen en kwast er een roze of andere kleur overheen. Doe dit een beetje rommelig zodat je hier en daar nog wat bruin ziet. Maak tot slot met de andere kleurtjes kleine streepjes op het roze (de sprinkles) en lak er een laagje topcoat overheen ter bescherming. 


Hippiebril
Beroof Xenos, plunder Action en graaf diep in de hobbykast. Elk pareltje, plastic bloempje of kettinkje kun je gebruiken om je zonnebril te pimpen.
Dit heb je nodig: knutselbloemen, parels, een oude ketting, studs en een goede secondelijm.
Zo maak je het: Ontvet je zonnebril met een beetje nagellakremover, zodat de lijm goed blijft zitten. Lijm vervolgens al je versieringen op je zonnebril. Tip: laat je neusbrug zoveel mogelijk vrij, dat staat mooier. De bovenkant van de bril en pootjes zijn goede plekken voor versieringen.


Hip zonnebrilkoordje
Als je je bril niet wilt besmeuren met lijm of nagellak, maar wel wilt opvallen, investeer dan in een zonnebrilkoordje. Knullig en iets voor oude mensen? Echt niet, het is dé nieuwe musthave deze zomer. Deze varianten van I Want That Musthave zien er ook nog eens hipperdepip uit. Compleet met parels en een Ibiza-veertje. Très chic! Hebben? Ze zijn verkrijgbaar in het roze, bruin, geel en rose en kosten € 19,95.


Kralenfestijn
Creatief met kraaltjes? In plaats van er een ketting van te rijgen, kun je ze ook op je zonnebril plakken. 
Dit heb je nodig: rijgkraaltjes (te koop bij de hobbywinkel) en secondelijm. 
Zo maak je het: Verzin een mooi motief om je kralen op je zonnebril te plakken, zoals een Aztec-printje of een leuk hartje. Kies wederom voor een bril met brede pootjes of één waarvan het montuur rondom de glazen breed genoeg is. Ga niet voor te grote kralen, die kunnen er makkelijk vanaf vallen.


Two-tone
Kun je niet kiezen tussen je twee lievelingskleuren? Verf dan jouw zonnebril geheel in colourblocking-stijl in twee kleuren. Kies voor contrasterende kleuren of een glittervariant en een matte variant.
Dit heb je nodig: Afplaktape (geen ductape!) of plakband, twee kleuren nagellak en een zonnebril met een basic kleur.
Zo maak je het: Plak een stukje afplaktape zo op je zonnebril, dat er precies een lijn in het midden komt. Verf de boven- en onderkant in twee verschillende kleurtjes, door eerst de bovenkant te schilderen. Laat deze laag drogen en haal het tape er daarna af. Vervolgens verf je de onderkant en laat je ook deze goed drogen. Gebruik niet te veel nagellak, maar lak laag voor laag, anders krijg je klodders en een bobbelig resultaat.


Opvallende accessoire
Houd je niet van te veel opsmuk? Versier dan één pootje van je zonnebril met een opvallende accessoire, zoals een broche of een lintje.
Dit heb je nodig: een opvallend item zoals dit gouden plastic takje, en secondelijm.
Zo maak je het: Dit is by far de makkelijkste tutorial die je ooit in je leven zult zien. Je plakt namelijk je accessoire naar keuze op je bril en klaar is Kees.


Zonnebrillenrek
Als je je zonnebril al mooi genoeg vindt, kun je natuurlijk ook een mooi rek maken om al je honderd exemplaren aan op te hangen. Zo zie je gelijk in één oogopslag welke brilletjes je ook alweer hebt.
Dit heb je nodig: Een oud fietswiel of een foto/spiegellijst en touw.
Zo maak je het: Is je zonnebrillencollectie groter dan die van Paris Hilton? Gebruik dan voor deze DIY een spiegellijst. Span van links naar rechts een touwtje en hang daar je zonnebrillen aan op. Heb je minder dan tien zonnebrillen? Gebruik dan een oud fotolijstje om op je kaptafel te zetten. Als je in het bezit bent van een fiets die het toch niet meer doet, haal dan de rubberen band er vanaf, poets de velg schoon en hang deze op aan je muur.


Audrey Hepburn
Deze DIY is voor de Audrey Hepburn-fans onder ons. Gek op zwart en wit en parels? Super, dan kan je gelijk aan de slag.
Dit heb je nodig: parels met een platte onderkant en een goede secondelijm.
Zo maak je het: Voor deze DIY heb je niet perse een bril nodig met een breed montuur. Zolang de rand maar stevig genoeg is om er iets op te plakken. Ontvet je zonnebril eerst weer even met een beetje nagellakremover en plak daarna je parels met een goede secondelijm op je bril. Laat het een nachtje drogen en spray er overheen met haarlak. Blijven ze nog beter zitten.


Catwoman
Tot slot: een DIY die wat recht knipvermogen vereist. 
Dit heb je nodig: een stukje nepleer (vraag een gratis monster bij een fourniturenzaak), een lijmpistool en een schaar. 
Zo maak je het: Knip uit een stuk krant een figuur naar keuze. In het voorbeeld is gekozen voor een boomerangvorm om een cat eye zonnebril te maken. Gebruik het stukje krant om hetzelfde figuur te knippen uit de leren stof. Let wel: meet eerst even de hoek van je bril, zodat 'ie goed past. Smeer daarna wat lijm op de hoeken van de bril en plak de leertjes vast. 

Welke DIY ga jij deze zomer nog uitproberen?