Zoveel vrouwen negeren de houdbaarheidsdatum van hun make-up

Make-up door Chloe

Een lippenstift die je vindt onderin je tas of een mascara die je in een ver verleden ergens in die aanbieding kocht: kunnen we nog prima gebruiken, toch? Waarschijnlijk is het je nog nooit opgevallen of heb je er nog nooit naar gekeken, maar ook op make-up zit een houdbaarheidsdatum. Hoor jij dit voor het eerst? Don’t worry, want je bent echt niet de enige. Er zijn namelijk genoeg vrouwen die hetzelfde hebben.

make up houdbaarheidsdatum

Lees ook: Rock de make-up trends voor dit jaar

Onderzoek

Het Britse onderzoeksbureau Opinium Research deed onderzoek naar het make-up gebruik onder vrouwen. En de uitkomsten waren niet al te best. Ondanks dat we make-up en andere cosmeticaproducten dagelijks gebruiken, weten we er bar weinig van. Uit het onderzoek bleek namelijk dat van de 3813 vrouwen 66% van de vrouwen, ja je leest het goed, hun make-up gewoon blijft gebruiken wanneer de houdbaarheidsdatum al verstreken is. En nog erger: 15% wist zelfs niet eens dat er een houdbaarheidslimiet op zit.

Gevolgen

Hoewel we denken dat het weinig kwaad kan om die dichte mascara van twee jaar terug nog te gebruiken, valt het toch tegen. Het kan namelijk tot nare gevolgen leiden voor je gezondheid. Zo kan het langdurig gebruik van cosmeticaproducten die over datum zijn zorgen voor een gevoelige huid of zelfs infecties. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.

Hoe lang is make-up houdbaar?

Hoe lang cosmetica houdbaar is verschild per product. Over het algemeen is mascara zo’n 4  tot 6 maanden goed. Oogschaduw kan 18 tot 24 maanden bewaard worden en een oogpotlood ook zo’n 18 maanden. Je geliefde lippenstift of lipgloss kan je 12 tot 24 bewaren en mocht je nog een lipliner gebruiken is ook deze na 18 maanden rijp voor de prullenbak. Allemaal vrij lang dus, maar vooraf parfum blijft lang houdbaar. Hier heb je tot zo’n 36 maanden plezier van, mits je hem niet eerder opmaakt natuurlijk.

Beeld: Unsplash

Lees ook: Deze lippenbalsems wil jij absoluut niet op je lippen smeren