Weggooien of opeten: hoe zit het met houdbaarheidsdatums?

Eten door Anjali

Gooi je je kaas weg als het de houdbaarheidsdatum gepasseerd heeft, of gebruik je het dan alsnog? Verspilling is natuurlijk slecht voor het mileu en je portemonnee, maar je wilt ook geen buikpijn. Wij hebben een lijstje met feiten over houdbaarheidsdatum opgesteld.

Houdbaarheidsdatum

Op bijna alle producten zit een houdbaarheidsdatum. Er zit alleen wel een verschil tussen 'te gebruiken tot' (TGT) en 'ten minst houdbaar tot' (THT). Een TGT-datum staat alleen op producten die snel bederven, en tot de aangegeven datum zijn producten als vlees, vis en groenten veilig om te eten. Daarna nemen de risico's toe doordat bacteriën op deze producten heel snel kunnen groeien. Deze bacteriën zijn vaak niet zichtbaar en geven geen geur af. Wees daarom alert en gooi producten na de TGT-datum gelijk weg.

Een verstreken THT-datum heeft daarentegen aan dat de kwaliteit van het product minder wordt, maar niet dat het oneetbaar is. Door te ruiken, proeven en de kleur goed te bekijken merk je vaak vanzelf of het product nog goed is. Melk, sappen, pasta en rijst hebben zo'n THT-datum. Wanneer er klonten, rotte plekken, schimmel en onnatuurlijke geuren of smaken vanaf komen, is het tijd om het product weg te gooien.

Geopende producten

Geopende zakjes voorgesneden groente kunnen maximaal één dag na openen gebruikt worden. Verse vis en vlees moet je op de dag van openen gelijk opeten, en geopende vleeswaren blijven tot vier dagen goed in de koelkast. Bij bijvoorbeeld sinaasappelsap moet je weer vertrouwen op je eigen zintuigen. Dit kan namelijk tussen de drie en zeven dagen goed blijven. Voor melk geldt hetzelfde: een geopend pak is meestal tussen drie en vijf dagen houdbaar. Let er wel op dat elk uur buiten de koelkast de houdbaarheid aantast, dus laat sappen en melk niet te lang op de ontbijttafel staan.

Volhouders

Groente of fruit in blik kun je vaak nog jaren na de uiterste houdbaarheidsdatum bewaren, maar je kunt altijd checken op kleur, geur en smaak. Als de verpakking bol staat, moet het helaas wel weg. Dit geldt ook voor zakjes groenten en salades. Droge pasta, meel, rijst en bloem kun je tot een jaar na de houdbaarheidsdatum bewaren, als ze maar wel op de juiste manier verpakt zijn, Denk hierbij aan bewaarblikken en voorraadpotten. Deze houden de producten droog en bieden bescherming tegen ongedierte.