De meest bizarre ingrediënten in je favo eten

Vrije tijd door Kimberly
Als bezetenen checken we het aantal calorieën en suikers van producten. Maar, heb je er weleens bij stilgestaan dat jouw favo snack ook hele andere, bizarre ingrediënten kan bevatten? De top 9 van de meest bizarre ingrediënten!
 
Beveranus in je vanille-ijsje 
Wist je dat er in lekkernijen met een vanille- en karamelsmaak een goedje van beveranussen zit? Bevers hebben een klier tussen de anus en geslachtsorganen waarin Castoreum wordt gevormd. Bevers zelf gebruiken het om hun vacht in te vetten en wij gebruiken het voor een lekker zoet smaakje. Jammie!  
 

Luizen, luizen en nog meer luizen
Het eten van een aardbeienkwarkje kan voorlopig even niet zonder aan een hele, hele, heuleboel luizen te denken. Wij gebruiken namelijk de kleurstof van luizen (karmijnzuur) om voedingsmiddelen een rode kleur te geven. Om één kilo karmijnzuur te maken zijn maar liefst 140.000 (!) luizen nodig. Uhh… krijgt iemand al jeuk? Het insect komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en maakt de rode kleurstof als verdediging tegen aanvallers. Wij mixen dit prutje in bijvoorbeeld M&M’s of de rode variant van Fanta. Daarnaast wordt karmijnzuur meestal ook verwerkt in cosmetica zoals bijvoorbeeld lippenstift. 
 
Haar in je broodje
L-cysteine, ook wel broodversteviger genoemd, wordt verkregen uit diverse eiwitten waaronder dierlijke eiwitten zoals eendenveren en varkensharen. Maar, het is dus ook mogelijk dat er menselijke haren worden gebruikt. Yuk! Het meeste haar dat bestemd is voor de productie van L-cysteine wordt verzameld door kapperszaken en haarsalons in China. De broodverstevigers zijn te vinden in sommige kant en klare broodjes met vleesvulling en in krentenbrood. 

Stremsel in kaas

Dacht je even lekker van een Mars te genieten, zit je gewoon substanties van de lebmaag naar binnen te werken! Say whut? De lebmaag is één van de vier magen van kalveren en is hét ingrediënt om stremsel mee te maken. Stremsel wordt voornamelijk verwerkt in de meeste kazen maar dus ook in Mars en de Cheese Onion chips van Lays. 
 
Schapenolie in kauwgom 
Lanoline, oftewel schapenolie of wolvet, is de kleverig gele talg die door de talgklieren van een schaap uitgescheiden wordt. Later nestelt het talg zich in het schapenwol om de conditie van het wol op peil te houden. Dus terwijl schapen het gebruiken voor een praktisch haarmasker, verwerken wij de lanoline in kauwgom. Dit zorgt ervoor dat de kauwgom de ‘zachte’ constructie krijgt. Hmm… iemand een kauwgompje? 
 
 
Yogamatje in je hamburger
Er zijn al veel experimenten gedaan met de hamburgers van McDonald’s. Waarom blijven - in vergelijking met andere burgers - deze hamburgers toch zo lang goed? Het antwoord is azodicarbonamide. Azowatte? Voor ons beter bekend als een soort bleekmiddel. Dit middel wordt onder andere gebruikt voor het maken van plastic onderdelen voor schoenen en yogamatjes. Dus voortaan als jij jezelf in de ‘vliegende kraanvogel’ hebt gewurmd, zul je twee keer goed kijken naar dat gifgroene yogamatje wat je hebt aangeschaft... 
 
E-nummer 904 
Ook snoepgoed heeft een glanzende top coat nodig. Dit doet men door middel van schellak. Schellak is een uitscheidingsproduct van Aziatische schildluizen en komt voornamelijk voor in India en Thailand. Dit glansmiddel wordt verwerkt in bijvoorbeeld Skittles, Jelly Beans en drop. Voor de liefhebbers die wat etiketten willen lezen: schellak is E-nummer 904. 

Suikerklontje
Suiker. O zo slecht maar o zo lekker. Alleen als je het bestaan weet van beenderkool, wordt het misschien toch een ander verhaal. Beenderkool is een dierlijk houtskool dat gemaakt wordt door botten te verhitten. Het kool wordt gebruikt om rietsuiker te ontkleuren, en die mooie, zuivere kleur wit te geven. Hmm, misschien toch maar wat minder suiker nuttigen? 

Vislijm
Ach, het is tenminste de eerste naam waaruit direct duidelijk wordt wat erin zit. Vislijm wordt gemaakt van gedroogde zwemblazen van vissen. Waarvoor het gebruikt wordt? Alcohol! Dit ingrediënt wordt gebruikt om bier en wijn helderder te maken. Cheers!
 
Van welk bizar ingrediënt krijg jij de kriebels? Wordt het voor jou een weekje vasten? Of trek je je er niet zoveel van aan?