Geen zin in seks? Zo blijf je intiem tijdens de zwangerschap

Zwanger door Laura D

De ene vrouw heeft tijdens de zwangerschap meer zin in seks dan de ander. Heb jij totaal geen zin in seksuele aanrakingen, maar heb je wel behoefte aan intimiteit met je partner? Lucky for you zijn er heel veel dingen die je toch nog kunt doen zodat jullie je verbonden voelen, zonder dat je seks hoeft te hebben.

Minder zin in seks?

First of all: geen zorgen, minder of geen zin in seks tijdens de zwangerschap is heel normaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Natuurlijk gieren de zwangerschapshormonen door je lijf, maar je lichaam is ook aan het veranderen en daardoor kan jij je onzekerder voelen. Ook hebben veel vrouwen vaak in het eerste trimester vanwege alle zwangerschapskwaaltjes vaak minder zin in seks. Dat komt dan vaak gelukkig weer terug vanaf het tweede trimester.

Toch zijn er ook genoeg opties om samen te doen die jullie toch een beetje intimiteit geven. Dit zijn 6 activiteiten die je kunt proberen:

1. Samen mediteren

Lekker zen worden, door bijvoorbeeld koppelyoga te doen, is ook hartstikke fijn. Zo heb je toch lichamelijke aanraking, en zal je meteen ook mentaal meer tot rust komen.

via GIPHY

2. Massages

Vanwege alle zwangerschapskwaaltjes zal je veel behoefte hebben aan een lekkere massage. Haal je massageolie uit de kast en maak er echt even een momentje van. Ga er goed voor liggen, steek een paar kaarsjes aan en geniet van alle aanrakingen van je partner.

3. Knuffelen

Hoewel je misschien geen zin hebt in seks, kunnen aanrakingen wel heel fijn zijn. Knus tegen elkaar aanzitten op de bank, of in bed spoonen en kletsen. Behalve als je last hebt van misselijkheid, dan kan het zijn dat je er juist geen zin in hebt.

via GIPHY

4. Diepe gesprekken

Emotionele intimiteit is ook een goede manier om je beter verbonden met elkaar te voelen. Ga het gesprek aan over onderwerpen waar jullie het eigenlijk nooit over hebben en leer zo een nieuwe kant van elkaar kennen. Praat bijvoorbeeld over je jeugd, vertel elkaar waar je gefrustreerd van raakt in het dagelijks leven of bespreek wat jullie lastig vinden aan vriendschappen (en jullie relatie). 

5. In elkaars ogen staren

Het is een beetje cheesy, maar het werkt! Studies hebben bewezen dat het écht werkt als je elkaar voor langere tijd in de ogen aankijkt. Jullie hersens gaan door elkaar aan te kijken op een bepaalde manier syncroon lopen. Daardoor krijgen jullie het gevoel dat je beter met elkaar connect. Oké, het is lastig om te doen zonder te lachen, maar probeer het eens een paar minuten uit.

6. Samen dansen op muziek

Zet muziek op die jullie beiden waarderen en ga eens old school schuifelen in je woonkamer. Of zet juist een goede dansplaat op en dans alsof niemand meekijkt. Geen energie om te dansen? Je kunt ook dicht tegen elkaar aanzitten op de bank terwijl je fijne muziek luistert.

via GIPHY