Huh? We kunnen het noorderlicht ook gewoon in Nederland zien

Reizen door Chloe

Voor veel mensen is het noorderlicht een keer met eigen ogen zien een droom. Maar ja, voor een vakantie naar IJsland moet je diep in de buidel tasten. Gelukkig hoef je ons kikkerlandje helemaal niet te verlaten om deze prachtige lichtverschijning van je bucketlist af te vinken. Het noorderlicht is namelijk ook gewoon in Nederland te zien.

noorderlicht in nederland

Lees ook: De 8 leukste Noord-Hollandse dorpjes voor een dagje weg

Het noorderlicht

Het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, is een natuurlijk lichtverschijnsel dat bij velen van ons op de bucketlijst staat. De prachtige verschijning heeft iets mysterieus en is ook zeker niet altijd te zien. De paarse, roze en groene kleuren in de lucht ontstaan doordat elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Alleen als er genoeg botsingen zijn, kan je het prachtige licht met het blote oog zien. Aangezien dit voornamelijk gebeurt in de noordelijke poolgebieden, wordt het dan ook het noorder- of het poollicht genoemd.

Het noorderlicht in Nederland

Wil jij dit prachtige natuurverschijnsel nou ook een keer zien? Dan hebben we goed nieuws voor je. Dit kan namelijk gewoon in ons eigen land. Nou denk jij vast: huh, waar dan? Nou, gewoon op onze prachtige Waddeneilanden. Nee, dit is geen grap. Wanneer je op de Waddeneilanden richting de noordelijke horizon kijkt, heb je een reële kans dat je het poollicht kan zien. Soms bevindt het zich zelfs recht boven de eilanden.

Wanneer kan ik het zien?

Dat het licht echt enorm fel is komt slechts een paar keer per decennia voor. Hier moet je dus maar net mazzel mee hebben. Wel is regelmatig een licht rood of groen gekleurde boog te zien. De grootste kans om het noorderlicht te zien is vanaf eind februari tot ongeveer half april en in de maanden september en oktober. Zie je een rode boog zal het licht boven Scandinavië hangen, maar als het groen is zal het licht erg dichtbij zijn en een fantastisch uitzicht bieden. We hoeven voor het Noorderlicht dus niet meer het vliegtuig in te stappen. Gewoon met de ferry naar Terschelling is al genoeg.

Beeld: Unsplash

Lees ook: Citytrip Hamburg: 11 dingen om te zien en doen in deze hippe stad