De mannenpil: 50% van de jonge mannen zou ‘m slikken

Intiem door Laura D

Wat als de man de pil zou slikken in plaats van de vrouw? Wat zou er dan anders zijn? Zou de pil dan gratis te verkrijgen zijn of zouden mannen ons dan een tikkie sturen na de seks? Misschien wordt dat over enkele jaren wel werkelijkheid. De mannenpil is in de maak en volgens nieuw onderzoek is er animo voor…

anticonceptie mannenpil

Lees ook: Wel zo hygiënisch: zo maak je je sextoys goed schoon

Anticonceptie voor mannen

In de tientallen jaren dat de vrouwenpil op de markt is, is er nog geen enkele birth control voor de man aanwezig. Mannen kunnen anno 2021 nog steeds alleen kiezen tussen een condoom of een sterilisatie. Voor de vrouwen zijn er veel meer opties: denk aan de pil, het hormoonstaafje, de NuvaRing en het spiraaltje. Als vrouw heb je een man nodig om ongepland zwanger te raken, dus waarom zouden vooral vrouwen voor de anticonceptie verantwoordelijk moeten zijn? Het is eigenlijk bizar dat er in onze moderne maatschappij nog geen goede oplossing voor gevonden is.

Er zijn overigens wel verschillende soorten mannelijke anticonceptie in de maak, maar nog niet op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de mannenpil, maar ook een gel die je op je schouder smeert die de spermaproductie afremt, maar waardoor wel het libido behouden wordt. Of een injectie die een man voor tien tot vijftien jaar onvruchtbaar maakt. Deze zijn allemaal nog niet verkrijgbaar, omdat er weinig farmaceuten zijn die vertrouwen hebben dat mannen de anticonceptie daadwerkelijk gaan gebruiken. 

Mannenpil, yes please!

Alhoewel... misschien brengt een nieuw onderzoek daar verandering in. Uit onderzoek van 3Vraagt en 3FMhuman blijkt dat ruim 50% van de mannen tussen de 16 en de 34 openstaat voor het gebruiken van een mannenpil. Maar liefst 90% vindt zelfs dat het voorkomen van een zwangerschap een gedeelde taak is. 

Als vrouw moet je het voorlopig houden bij een condoom, zelf birth control nemen of – als je geen kinderen (meer) wilt - in gesprek met je bedpartner over sterilisatie. Niet optimaal dus. Het zou fantastisch zijn als de verantwoordelijkheid van anticonceptie niet meer alleen bij de vrouw ligt. We hopen je snel meer nieuws te geven over de komst van een mannenpil...

Lees ook: Zo herken jij je ideale sekspartner