5 redenen waarom je plas anders ruikt dan normaal

Sport & gezondheid door Sanne

Nee, je hoeft niet dagelijks met je neus boven de toiletpot te hangen. Je ruikt gewoon simpelweg een ‘vreemd’ luchtje zodra je hebt geplast. Wat doe je? Googlen natuurlijk, want Google is your best friend. Al gauw komen de meest verschrikkelijke diagnoses voorbij… Ga je dood? Nee, er zijn verschillende niet-levensbedreigende redenen waarom je plas anders ruikt dan normaal. Take a deep breath and relax.

Lees ook: Waarom je nu meteen moet stoppen met ‘voor de zekerheid’ plassen

1. Voedsel en… koffie

Toevallig gisteren asperges gegeten of een gerecht met veel knoflook of kerrie? Dan kan het kloppen dat je plas een sterkere geur krijgt dan normaal. Wanneer je deze etenswaren verteert, produceer je het geurloze gas methylmercaptaan. Deze gas zorgt ervoor dat je urine een sterke geur krijgt. What about ons favoriete drankje koffie? Te veel koffiedrinken kan ervoor zorgen dat je urine niet zo fris ruikt. Oké, we zullen voortaan proberen om geen tweede kan koffie te maken voor het middaguur. Kopje thee dan maar?

2. Uitgedroogd

Uitdroging is de meest voorkomende oorzaak waarom je urine een beetje ‘stinkt’.  Als je lichaam te weinig vocht krijgt, ruikt het simpelweg sterker en is het donkerder van kleur. Blijf dus altijd voldoende water drinken gedurende dag. Wacht niet tot je urine al helemaal verkleurd is, dan ben je eigenlijk alweer te laat. Ben je niet zo goed in genoeg drinken? Dan kun je misschien een plas-track app gebruiken, bijvoorbeeld de app ‘Daily Water - Drink Reminder’ via de App Store of de app ‘Drink Water Herinnering’ via de Google Play Store.

via GIPHY

3. Je bent in verwachting of hebt last van een blaasontsteking

Wanneer je zwanger bent, ondergaat je lichaam enkele hormonale veranderingen. Hierdoor kan de urine minder fris ruiken. Ook komt een urineweginfectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking, vaker voor en dit kan stinkende urine veroorzaken. Een blaasontsteking is een ontsteking van de binnenwand van urineblaas waarin je urine een tijdje wordt bewaard. Je urine heeft vaak ook een donkere kleur wanneer je last hebt van een blaasontsteking.

4. Je gebruikt medicijnen of multi-vitamines

Wist je dat medicijnen er ook voor kunnen zorgen dat je plas anders ruikt dan normaal? Bepaalde medicijnen of multi-vitamines hebben een hoog gehalte aan vitamine B6 en deze zorgt voor een stinkend luchtje. De geur in de urine verdwijnt wanneer het betreffende medicijn het lichaam verlaat.

via GIPHY

5. Intiem wassen met zeep? Doe maar niet

Was jij je vulva en vagina met zeep? Dit kun je beter niet doen. Het maakt de vagina namelijk niet schoon. Het zorgt alleen maar voor dat je pH-waarde van je schaamstreek van slag raakt. De zeep zorgt ervoor dat de bacteriën die daar nodig zijn worden ‘opgeruimd’ en dat wil je niet, want deze zijn nodig om je vulva en vagina in balans te houden. Spoel jezelf down-under gewoon af met wat lauwwarm water.

Lees ook: Zo lang mag je maximaal op de wc zitten voor een grote boodschap