Seks & relaties
Seks & relaties

Sahara tussen je benen? 5 redenen dat je niet nat wordt tijdens de seks 

Ben jij wel eens wat droger down under tijdens de seks? Als je minder nat bent, kan seks soms een stuk stroever verlopen en minder fijn zijn. En dat is natuurlijk zonde. Veel vrouwen hebben hier wel eens mee te maken, maar het is niet altijd duidelijk hoe dit nu komt. Van je mentale gesteldheid tot aan medicatie: dit kunnen de oorzaken zijn dat je minder (of niet) nat bent tijdens seks. 

Istock roze fruit grapefruit vagina seks

Lees ook: Shocking: zo weinig vrouwen krijgen een orgasme tijdens de seks

1. Niet opgewonden genoeg

Soms heb je simpelweg niet zo’n zin in seks en ben je gewoon niet in the mood. Dit is hartstikke normaal, en ook iets om naar te luisteren. Als jouw partner bijvoorbeeld wel down is voor een vrijpartij, maar jij eigenlijk niet zoveel zin hebt, is het belangrijk dat je dit aangeeft en het bespreekt. Als je jezelf namelijk gaat forceren, kan het zijn dat je lichaam minder enthousiast is en dus minder vaginaal vocht aanmaakt, wat seks niet altijd even prettig maakt. 

2. Je hoofd zit bij andere dingen

Ook kunnen dingen van je onderbewustzijn meespelen. Zo kan het zijn dat je, soms zonder dat je het doorhebt, stress of spanning ervaart. Misschien heb je het momenteel druk met je werk of studie. Of misschien zijn er dingen in je persoonlijke leven waar je je zorgen om maakt. Het is fijn om te kunnen genieten van seks en je hoofd hierbij te kunnen houden. Je kan zelf nagaan of er dingen zijn die je bezighouden, en het helpt ook om hier met je partner over te praten.

3. Niet genoeg tijd nemen 

Hoewel we soms meteen aan the big deal willen beginnen, is het toch zaak om ook aandacht te schenken aan het proces van opgewonden raken. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor seks, en dit doe je door energie te steken in het voorspel. Neem de tijd om opgewonden te worden en ervan te genieten. Ga dan ook niet meteen naar de vagina, maar geef wat extra aandacht aan de erogene zones en de clitoris (en maak dit je partner duidelijk als hij of zij dit eventueel niet genoeg doet). 

4. Medicijnen en anticonceptie

Wist je dat bepaalde medicijnen en de anticonceptiepil ervoor kunnen zorgen dat je libido lager is? Je hoeft als vrouw lang niet altijd minder zin in seks te krijgen door bepaalde middelen, maar het kan wel een veelvoorkomende bijwerking zijn. Zo ervaren sommige vrouwen een lager libido door het gebruik van de anticonceptiepil of antidepressiva. 

5. Een teveel aan seks

Huh, kan je van te veel vrijen echt minder nat worden? Ja, het hebben van (te) veel seks kan soms leiden tot meer droogte. Als je namelijk vaak en veel achter elkaar seks hebt, kan je vagina tijdelijk minder vochtig raken. De oplossing hiervoor is een rustpauze, zodat je lichaam weer even op kan laden. 

6. Leeftijd

Ook hoeveel lentes jong je bent, kan invloed hebben op hoe nat jij wordt. Als je als vrouw richting de overgang gaat of er middenin zit, kan je namelijk last krijgen van vaginale droogte. Dit is een hartstikke normaal verschijnsel en komt voor bij de meerderheid van de vrouwen.  

7. Roken

Dat roken op lichamelijk vlak veel beïnvloedt, is duidelijk. Maar ook kan het roken van sigaretten en wiet ervoor zorgen dat je minder makkelijk nat wordt. Je levensstijl kan namelijk veel invloed hebben op de balans van je vagina. 

8. Post bevalling

Nieuwe moeders krijgen te maken met tal van hormoonschommelingen in het lichaam. Hierbij kan het gebeuren dat, doordat je hormoonhuishouding zo aan het veranderen is, je last kan krijgen van meer vaginale droogte. Ook borstvoeding kan hier invloed op hebben. Dit kan weken tot maanden duren, afhankelijk van de vrouw, maar is bijna altijd wel tijdelijk.  

Lees ook: Het geheim van de G-spot