Seks & relaties / Seks
Seks

Is zorgen voor het condoom nog steeds een ‘mannen taak’?

Hoe ‘safe’ of ‘unsafe’ er gevreeën wordt, verschilt sterk per provincie in Nederland. In de provincie Noord-Holland wordt naar verhouding maar liefst 64 procent meer online gezocht naar condooms in vergelijking met Zeeland, die op de laatste plek eindigt in deze vergelijking. Bijzonder, want de Zeeuwen bemachtigen wel een plek in de top drie als het gaat om de vraag naar online (en dus anonieme) thuis soa-testen. Dit blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl in de aanloop naar Wereld Anticonceptiedag.

Is het condoom een mannentaak

Lees ook: Twijfels over anticonceptie? Dit boek is een must read!

Gevolgen onveilige seks

Afgelopen zaterdag 26 september was het weer tijd om stil te staan bij ongewenste zwangerschappen en onveilige seks. Maar eigenlijk zou iedere dag het bewustzijn even hoog moeten zijn als op Wereld Anticonceptiedag. Want zeg nou eens zelf, hoe vaak wordt dé belangrijkste vraag juist niet gesteld in the heat of the moment? Een gezellige avond kan heel waardevol zijn, maar het kan ook je leven compleet op zijn kop zetten. We weten wel wat de gevolgen kunnen zijn van onveilige seks, maar gedragen we ons hier ook naar? Beslist.nl onderzocht wat het onlinewinkelgedrag zegt over hoe Nederland anticonceptie gebruikt.

Online aanschaf condooms, soa-testen en zwangerschapstesten

Uit onderzoek blijkt dat in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland het meest wordt gezocht naar condooms. Er wordt dus in verhouding maar liefst 64 procent meer gezocht naar condooms in Noord-Holland dan in hekkensluiter Zeeland. Dat Zeeuwen een relatief hoge vraag hebben als het gaat om online verkrijgbare soa-testen is, in combinatie met het schaarse zoekgedrag naar condooms, een opvallende (en schokkende) zaak.

Daarbovenop is het vermoeden op zwangerschappen ook nog eens aardig aanwezig in Zeeland. Zeeland blijkt na Groningen relatief het meest op zoek te zijn naar online bestelbare zwangerschapstesten. Kan het zijn dat Zeeuwen meer schaamte hebben om dit product in een fysieke winkel te kopen? Of vrijen zij echt minder veilig doordat zij minder vaak een condoom kopen? Misschien is een voorlichting over anticonceptie in Zeeland dus geen overbodige luxe en moet het gevalletje ‘voorkomen is beter dan genezen’ nog eens goed belicht worden…

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Is condooms kopen een mannentaak?Is condooms kopen een mannenzaak?

Mannen kopen online vaker condooms dan vrouwen

Mannen nemen meer verantwoordelijkheid dan vrouwen? Ja, wel als het gaat om het online kopen van condooms. Uit de bezoekersgegevens van decis.nl blijkt dat bij het zoeken naar condooms de meeste bezoekers mannen zijn. Het aandeel mannen en vrouwen is bij online winkelen gelijk (48% mannen en 52% vrouwen). Bovendien lijken mannen minder snel SOA's op te lopen dan vrouwen, of ze zijn minder bang dat ze er één opgelopen hebben... Vrouwen zoeken online 40% meer naar online soa-tests dan mannen. Zijn mannen zich meer bewust van de gevolgen van onveilige seks dan vrouwen, of wordt het zorgen voor een condoom nog steeds beschouwd als een ‘mannelijke taak’?

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Is condooms kopen een mannenzaak?

Vibratie-eitjes en strap-on dildo’s zijn erg in trek

Dat veilige seks belangrijk is, wil nog niet zeggen dat we niet out of the box-denken kunnen denken. Het gebruik van seksspeeltjes is bijvoorbeeld een manier om opgewonden te raken of te blijven. Wat is het populairste seksspeeltje van Nederland? Bezoekers zoeken meestal algemene zoektermen zoals ‘vibrator’ of ‘dildo’, maar kiezen uiteindelijk een specifiek type. Dit zijn de meest populaire soorten:

Top vijf populairste type vibrators

  1. Vibratie-eitjes
  2. G-spot vibrator
  3. Tarzan vibrator (rabbit vibrator)
  4. Waterdichte vibrator
  5. Uitwendige vibrator (clitoris stimulators)

Top vijf populairste type dildo’s

  1. Strap-on dildo
  2. Realistische dildo
  3. Anaal dildo
  4. Dildo met zuignap
  5. Dubbele dildo

Extra hulp nodig?

Heb jij ook wat extra hulp nodig? Schaam je er niet voor, want naast speeltjes zijn ‘erotische hulpmiddelen’ erg vaak gezochte producten. De categorieën glijmiddel en erectiemiddelen behoren namelijk ook tot één van de meest bezochte erotiek categorieën online. Dit is waarschijnlijk geen verrassing: mannen zoeken dan weer vaker naar erectiepillen (68 procent is man en 32 procent is vrouw). Dit had je waarschijnlijk niet verwacht: ook binnen glijmiddel is een meerderheid van de bezoekers man. Het meest populair binnen glijmiddel zijn de ‘sensitive’ varianten, met name Sensilube wordt per maand bijna zo’n 1.000 keer gezocht in Nederland.

Lees ook: 6 dingen die je moet weten wanneer je voor het eerst een vibrator koopt

Bron: onderzoek beslist.nl