Altijd tijd tekort? Vermijd deze fouten bij het maken van een to do-lijst

Werk & studie door Jeanine

Heb jij ‘s ochtends al het idee dat er te weinig uren in je dag zitten? Je rent van hot naar her, je notitieboekje staat vol met onafgemaakte taken en je to-dolijst wordt alleen maar langer… Hoe kan dat toch? Misschien maak je wel één van deze fouten.

Lees ook: 5 tips om van stress af te komen

6 valkuilen bij het maken van een to do-lijst

Een waslijst aan to do’s hebben lijkt misschien slim, maar kan juist tegen je werken. Na een paar taken besef je dat je weer te veel hooi op je vork hebt genomen. Help! Dat moet toch beter kunnen? Vermijd deze gewoontes:

1. Je dag helemaal volplannen

Het voelt altijd zo geordend, je notitieboekje vullen met allemaal taken je die vandaag af wilt krijgen. Met als gevolg: een dag die zo ramvol is dat het eigenlijk niet haalbaar is. Je schuift je taken door naar de volgende dag en vervolgens gebeurt het weer opnieuw. Frustrerend!

Maak je to do-lijst juist eens wat korter. Moet je echt dat grote deel van het project vandaag af hebben of kun je het ook in stukjes verdelen? Door kritisch te kijken naar je lijst, zul je zien dat sommige dingen echt wel even op zich kunnen laten wachten.

2. Geen tijd nemen voor een fatsoenlijke to do-lijst

Even snel je taken neerkrabbelen en go, go, go. Je denkt zo tijd te besparen, maar halverwege de dag snap je je eigen taakomschrijving niet meer. Schrijf al je taken duidelijk op en check of punt 1 van toepassing is. Staat er nog te veel op je lijst? Schrap dan een paar dingen en maak je lijstje overzichtelijk en haalbaar. Het kost slechts een paar minuten extra en je werkt meteen een stuk efficiënter.

3. Multitasken

We proberen allemaal weleens meerdere dingen tegelijk te doen. Houd je bezig met één taak en begin pas met iets anders als je klaar bent of even vastloopt. Zo werk je een stuk productiever en ben je in je hoofd niet bezig met allerlei andere dingen.

4. Het allerbelangrijkste voor je uitschuiven

Zo’n to do-lijst is heel handig als je ‘m goed indeelt. We zijn nog weleens geneigd om de grotere taken voor ons uit te schuiven en ook de belangrijke taken ‘doen we wel ergens tegen de middag’. Geloof ons: je wilt juist die belangrijkste taak als eerste afhebben. Dan loop je daar niet meer tegenaan te hikken en het scheelt een extra portie stress als er allerlei dingen tussendoor gebeuren. Makes sense, right?

5. Je to do-lijst ‘s ochtends maken

Een veelgemaakte fout is je to do-lijst ‘s ochtends voor die dag schrijven. Heel verleidelijk, want zo stel je daadwerkelijk beginnen nog even uit. Benut je productieve ochtend juist voor je werk. Aan het einde van de dag zitten alle belangrijke klusjes erop en heb je nog duidelijk voor ogen wat je de volgende dag echt niet mag vergeten. Sluit je werkdag dus af met het schrijven van je to do-lijst, zodat je de volgende dag al je energie kunt steken in het afvinken van je taken.

6. Geen extra tijd inplannen

Soms zit je zo in een flow dat je de tijd vergeet. Helemaal niet erg, maar het kan wel stress opleveren als je eigenlijk al met een andere taak bezig wilde zijn. Plan taken daarom wat ruimer in. Reken bijvoorbeeld een bepaalde marge uitlooptijd of plan tien tot vijftien minuten tussen een paar taken in. Korte pauzes zijn juist goed om je energie een boost te geven. Heb je de marge toch niet nodig? Dan kun je weer met de volgende taak beginnen en lig je voor op schema. Win-win!

 

via GIPHY

Lees ook: Zo begin je relaxt aan je dag!