5 tips om van stress af te komen

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Iedereen ervaart weleens periodes van stress in het leven. Je agenda stroomt over, die deadline nadert en eenmaal thuis heb je ook nog je sociale leven om bij te houden. Dat kan je teveel worden. Niet fijn, maar gelukkig kun je verschillende dingen doen om stress te voorkomen of om er vanaf te komen. 

1. Schrijf je gedachten uit

Soms kan het een rommeltje zijn in je hoofd: alles loopt door elkaar heen en soms schrik je zelfs wakker uit je slaap omdat je plotseling aan iets moet denken wat je nog moet doen. Dan kan het helpen om alles uit te schrijven. Waar ben je momenteel zo druk mee bezig? En wat zijn de taken die je nog moet volbrengen? Je zult zien dat wanneer je alles op papier hebt gezet, je veel meer overzicht krijgt voor jezelf. Al deze gedachten hoeven nu ook niet meer door je hoofd ‘te spoken’, je hebt ze immers op papier gezet. 

2. Beweeg 

Alle stress die je ervaart zorgt voor extra adrenaline, je kent het wel: dat opgefokte gevoel. Een goede manier om hiervan af te komen is bewegen. Regelmatig bewegen helpt tegen stress: je zult merken dat je je na een intensief uurtje sporten een stuk beter voelt. Ben je niet zo’n sportfanaat? Dan kan het ook helpen om iets anders productiefs te doen. Ga een stuk wandelen door het bos of over het strand, of haal de schoonmaakspullen tevoorschijn voor een spic en span huis! 

3. Blijf relativeren

Maar weinig mensen onder ons hoeven écht mensenlevens te redden, nietwaar? Blijf dus relativeren waar je je zo druk om maakt en praat hierover met je omgeving. Misschien kun je samen tot een plan komen en kom je wellicht ook tot de conclusie dat al die stress helemaal niet zo nodig is. Adem in, adem uit…

4. Werk effectief

Misschien ligt de grootste oorzaak van stress niet in je werk, maar wel in je manier van werken. Het is daarom helemaal niet zo’n gek idee om dit eens onder de loep te nemen. Zo zijn er trainingen in time management die ervoor kunnen zorgen dat jij een stuk effectiever te werk kunt gaan. En effectief werken is een garantie voor minder stress! Kijk voor nuttige time management tips bijvoorbeeld eens op de website van Het Effectieve Werken. 

5. Leef gezond en denk om jezelf

Stress verminderen betekent ook voor jezelf zorgen. Stress betekent namelijk dat je lichaam uit balans is. Hierdoor raken ook je hormonen uit balans en kun je soms meer trek krijgen in zoetigheid en snacks. Toch is het belangrijk gezond te blijven eten om je lichaam juist weer in balans te krijgen. Wist je dat caffeine de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleert? Ook snoep, wit brood, frisdrank, alcohol en/of drugs zijn slechte keuzes in stressvolle situaties.